Hoppa till huvudinnehållet

Gripande öden på Wermlandsoperans Titanic: ”Jag gråter när jag hör musiken”

Publicerad:
Dramatiska scener utspelar sig när det inte finns livbåtar åt alla.
Dramatiska scener utspelar sig när det inte finns livbåtar åt alla. Foto: Mats Bäcker

I Wermlandsoperans uppsättning av musikalen "Titanic" kommer vi nära personerna på den fatala resan mot Nordamerika.

– Alla ombord har en dröm och så går det så fel, säger regissören Niklas Riesbeck.

"Titanic" hade urpremiär på Broadway 1997. Bara några månader senare hade även James Camerons storfilm med samma namn premiär. Både filmen och musikalen är baserade på händelserna kring ångfartyget RMS Titanic som sjönk 1912 på sin jungfruresa mellan Southampton och New York. Men produktionerna har inget samband.

Regissören Niklas Riesbeck.
Regissören Niklas Riesbeck. Foto: Monica Kullgren

– Jag tror att det finns mycket som de som gillar filmen kan tycka om i musikalen, säger Niklas Riesbeck, som regisserat den svenska uppsättningen.

Bär på drömmar

I musikalen får vi möta besättning och passagerare från första, andra och tredje klass som alla bär på personliga drömmar som de hoppas går i uppfyllelse när de når Amerika.

– Alla gripande människoöden på ombord på skeppet fascinerar mig. Att sträva mot något i livet har vi människor gjort i alla tider och är något vi kan känna igen oss i. Det är något bitterljuvt i att vilja något väldigt stort och så går det illa, säger Niklas Riesbeck och fortsätter:

Tredjeklasspassagerarna Jim Farrell (Otto Falk) och Kate McGowan (Caroline Gustafsson).
Tredjeklasspassagerarna Jim Farrell (Otto Falk) och Kate McGowan (Caroline Gustafsson). Foto: Mats Bäcker

– Berättelsen handlar också att man sätter ekonomiska intressen före säkerhet. Det ser vi genom historien om och om igen och det leder till katastrof.

Han har länge velat skapa något med musikalen.

– Jag tycker att musiken är fantastisk. Jag köpte den redan när jag gick på scenskolan 1997 och blev direkt förtjust och började fantisera om hur man skulle kunna iscensätta den. Fortfarande både ryser och gråter jag när jag hör musiken.

Roterande scen

– Titanic är en snabbt berättad historia där flera handlingar pågår samtidigt. Det har varit extremt utmanande, som att få ihop ett pussel. Jag och mitt team, bestående av scenograf, koreograf och musikaliskt ansvarig, har fått ett stort förtroende av Wermlandsoperan för att förverkliga våra idéer.

Scenrummet, som Gary McCann har skapat, är byggt i våningar med tre plattformar som kan rotera utanför varandra. Det ger enormt många möjligheter enligt regissören.

– Wermlandsoperan har en lagom storlek för att vi ska kunna komma karaktärerna nära. Jag tycker att berättelsen vinner på det mindre formatet och det är därför har jag velat göra uppsättningen just här, säger Niklas Riesbeck, som är bosatt i Stockholm, men har bott i Karlstad under de två månader som repetitionerna pågått.

– Jag hoppas att publiken får en fantastisk teaterupplevelse och går härifrån med en upplevelse av att ha blivit både underhållen och berörd.

Musikalen "Titanic" kommer att spelas på Wermlandsoperan året ut. Någon turné är inte inplanerad, vilket gjort att en del turister hittat till Karlstad.

– Vi har haft ett stort intresse för biljetter och nästan en tredjedel av de som hittills köpt biljett är hitresta till Värmland, säger Pernilla Bergland Eduard, kommunikations- och försäljningschef på Wermlandsoperan.

Musikalen "Titanic" har Sverigepremiär

Uruppfördes på Broadway 1997, Sverigepremiär i dag den 29 september på Wermlandsoperan.

Musik och texter: Maury Yeston

Manus: Peter Stone

Regissör: Niklas Riesbeck

Scenograf och kostymör: Gary McCann

Koreograf: Adrienne Åbjörn

Dirigent och musikaliskt ansvarig: Jonas Nydesjö

Svensk översättning: Rikard Björk och Sanne Skjervik

Medverkande: En ensemble på 22 personer gör mer än 60 roller.

Orkester: Wermlandsoperans orkester.

Artikeltaggar

KarlstadMusikalerNiklas RiesbeckNöje/KulturPernilla Bergland EduardTitanicWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.