Hoppa till huvudinnehållet

Fler gröna ytor i staden ska gynna pollinerare

Publicerad:
En blommande äng lockar pollinerare såsom vilda bin.
En blommande äng lockar pollinerare såsom vilda bin. Foto: Roland Svensson

Genom att låta många gräsmattor omvandlas till blommande ängar ökar Karlstads biologiska mångfald och pollinatörer såsom bin gynnas.

Det är grundtanken bakom ett arbete som startat i samverkan med fastighetsägare, företag, privatpersoner och föreningar. Nu har en delrapport presenterats. En arbetsgrupp bestående av representanter från olika avdelningar inom teknik- och fastighetsförvaltningen har tagit hjälp av Mariebergsskogen AB, KBAB och Naturskolan för att hitta samarbetsmöjligheter.

Vilda bin och andra pollinatörer är hotade. En av de främsta orsakerna till detta är att ytan ängsmark i Sverige under lång tid har minskat. Förutom vård av befintliga ängar finns andra ytor som också kan gynna pollinatörer genom rätt skötsel. Det handlar bland annat om vägkanter och kraftledningsgator.

Letar ytor

Inom kommunen pågår ett arbete med att identifiera fler ytor för omställning till ängar och att skapa olika temaparker. Genom Lona-projektet “Stärka pollinatörers förutsättningar” pågår planering för att omvandla ytor till mer blommande ytor och sedan följa upp hur insektslivet utvecklas.

Arbetet med att ställa om åtta procent av bruksgräsytan till promenadäng är genomfört. Promenadängarna är spridda över hela kommunen med tyngdpunkt på Karlstads ytterområden.

Omställning av ytor som används av andra kommunala verksamheter såsom skolor och vårdboenden innebär en större utmaning då högt gräs upplevs som otryggt och ovårdat av användarna. I delrapporten konstateras vidare att det är en stor utmaning att göra förändringar på den allmänna platsen och ett antal medborgare var missnöjda trots information om syftet. Det kan också vara en generationsfråga då de äldre kan uppleva en blommande äng som ovårdad.

Det finns planer på att gå ut med information genom pop-up-insatser utställningar, tävlingar/utmaningar, att arbeta uppsökande med odlarföreningar och andra föreningar som arrenderar kommunal mark.

Ny delrapportering avseende planering och organisering för uppdraget föreslås ske i mars 2023.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturKarlstads kommunMiljöNyheterpollinatörer

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.