Ann Edliden släpper ny roman: "Jag kommer inte bli någon deckardrottning"

Isabella Löwengrip fick boken - återkom aldrig • Vill bli översatt i Tyskland

Förra året kom debutromanen "Någon annans tidsfördriv" där nätdejting och dokusåpor avhandlades.

Nu är bok nummer två "Dör för dig" här och handlar om en influencers uppgång och fall.

– Isabella Löwengrip bad mig skicka boken när den var klar. Men sen hörde jag inte ett ord så jag tror inte hon tog det så bra, säger författaren Ann Edliden.

Ann Edliden är tillbaks i Karlstad, hemstaden hon lämnade för huvudstaden 2015 för jobb på bland annat Aftonbladet, Expressen, och SVT. Sedan fyra år tillbaka är hon kulturjournalist på TT där hon även hämtar mycket stoff till sina böcker. Men nu är det promotion för "Dör för dig" och research för den tredje romanen som står på schemat.

– Den första boken togs emot bra. Ingen succé som syntes överallt, men den fick mycket uppmärksamhet för att vara en debut tror jag. Att jag skrivit en ny på ett år verkar folk tycka är jättekonstigt, men jag hade inspiration och då skrev jag bara på, berättar Ann Edliden som tar emot på sitt hotellrum i centrala Karlstad.

"Dör för dig" är den senaste boken och "Någon annans tidsfördriv" är debuten som kom ut förra året.
"Dör för dig" är den senaste boken och "Någon annans tidsfördriv" är debuten som kom ut förra året. Foto: Veronica Sjöblom

När "Någon annans tidsfördriv" kom ut i juni förra året hade hon redan skrivit i ett halvår på "Dör för dig" och ett halvår senare var även den klar.

– Att släppa en bok om året är en ganska vanlig produktionstakt för författare som skriver feelgood och deckare, eller en serie på tre delar. Den andra boken tog längre tid att skriva än den första och bok tre kommer ta ännu längre tid, för nu har jag ingen färdig förlaga som med de andra utan måste hitta på från början.

"Roligare att hitta på"

Debuten, där huvudpersonen Doris blir lurad av en nätdejt som utger sig för att vara någon annan och där hon bestämmer sig för att ställa karln mot väggen, är delvis baserad på egna erfarenheter.

– Halva boken handlar om saker som hänt mig, men det var inte så kul att skriva. Det var roligare att hitta på, men jag hade halva "Någon annans tidsfördriv" klar i huvudet innan jag började skriva.

"Stulit från allas liv"

Den andra boken "Dör för dig" har inspirationen i stället hämtats från verklighetens influencers som hon intervjuat i jobbet och följer i sociala medier privat.

– Det var lätt att skriva! Jag har delvis använt mig av dramaturgin kring Isabella Löwengrip, med hennes framgång och krasch. Men det är ju inte bara hon utan jag har stulit från allas liv; Bianca Ingrosso, Alice Stenlöf och Julia Franzén. När jag intervjuade Isabella Löwengrip i jobbet bad hon mig att skicka boken när den var klar. Men sen hörde jag inte ett ord så jag tror inte hon tog det så bra.

Ann Edliden beskriver sina böcker som samtidsromaner, men med humor. Själv lyssnar hon mest på biografier och facklitteratur när hon cyklar till jobbet. "Det blir som förlängda poddar. Jag har märkt att jag inte kan lyssna på romaner för då börjar jag tänka på annat", säger hon.
Ann Edliden beskriver sina böcker som samtidsromaner, men med humor. Själv lyssnar hon mest på biografier och facklitteratur när hon cyklar till jobbet. "Det blir som förlängda poddar. Jag har märkt att jag inte kan lyssna på romaner för då börjar jag tänka på annat", säger hon. Foto: Veronica Sjöblom

Ann Edliden skrattar och beskriver sina böcker som samtidsromaner med humor.

– Samtidsromaner brukar vara ganska deprimerande, men mina har humor. Jag har försökt stoppa in tragik, men läsare har beskrivit att de skrattat mycket åt partier som jag egentligen menade skulle vara tragiska – inte roliga.

Betald bästa vän

Handlingen i "Dör för dig" beskriver författaren själv som just en influencers uppgång och fall. Där huvudpersonen Vilma får jobbet som assistent – och bästa vän – åt influencern Tess.

– Vilmas utveckling hindras på sätt och vis av Tess eftersom hon är fast i den destruktiva relationen med henne som är vänskap/beroendesituation. Det fascinerar mig, det är så konstigt att betala någon att vara ens bästa vän! Det är som en uppdaterad version av hembiträden, ett tjänstefolk som går ut med hundar, spökskriver bloggar och festar tillsammans. Så på ett sätt är det en pigroman, den moderna pigromanen.

Att skriva en bok är ett jätteprojekt i sig, men med "Dör för dig" har Ann Edliden även skapat ett riktigt Instagramkonto åt sin karaktär Tess och bett en vän skriva en one hit wonder – som det ska föreställa att Vilmas pojkvän haft.

– Jag gav min vän instruktioner att blanda Basshunter och låten "Crazy frog". Resultatet blev "Crazy banana" som nu har en musikvideo och finns på Youtube. Jag har till och med tänkt ut en Tiktok-dans till den.

Fiktiv deckare

Metadetaljerna i bok två är ingenting mot vad som väntar i den ännu namnlösa tredje boken.

– Den handlar om ett författarpar i Stockholms litteraturvärld, där kvinnan inte riktigt slagit igenom medan mannen är finkulturell och skrivit en Frödingbiografi. Men den blev så sågad och ingen tyckte den var bra. Sen vill han skiljas och så kommer det fram att han stulit fruns idé till en deckartrilogi och blir jätterik på den.

20 sidor är skrivna hittills – och ett ironiskt kapitel till den fiktiva deckaren i boken.

– Jag och min chef skojade om att vi borde skriva en riktigt klyschig deckarserie som riktar sig mot internationella läsare av Scandic noir, men ingen av oss vill skriva den. Då stoppar jag in den i min bok och ger bort den till huvudpersonen i stället. Jag kommer inte bli någon deckardrottning, men det var så roligt att skriva alla klyschor. Nu tycker en kompis att jag borde skriva den på riktigt...

Karlstadsbördiga författaren Ann Edliden använder mycket stoff från sitt eget – och kändisars liv som hon skriver om på arbetstid – i sina romaner. Kanske hittar hon mer material då hon även börjat släktforska – och upptäckt att hon är släkt med Selma Lagerlöf, om än på väldigt långt håll.
Karlstadsbördiga författaren Ann Edliden använder mycket stoff från sitt eget – och kändisars liv som hon skriver om på arbetstid – i sina romaner. Kanske hittar hon mer material då hon även börjat släktforska – och upptäckt att hon är släkt med Selma Lagerlöf, om än på väldigt långt håll. Foto: Veronica Sjöblom

Debut på Bokmässan

Drömmen är ändå att bli översatt och ges ut internationellt – speciellt i Tyskland.

– Jag pratar tyska så det vore kul. Det är därför min tredje bok kommer ha scener i Berlin där den kvinnliga författaren ska stalka sin ex-man. Jag tänker att om jag driver med utlandets bild av Sverige och Scandic noir-deckarna är det lättare att relatera. Mina två första är så typiskt svenska. Men för att bli översatt måste jag ha en agent och det har jag inte. Än.

Till helgen väntar en ny debut, Bokmässan i Göteborg, där Ann Edliden ska gästa både Värmlandsmontern och förlaget Polaris monter.

– När jag gick på gymnasiet fick jag med en novell i en antologi som även Håkan Hellström var med och skrev i. Då skickade de ett mejl och undrade om jag ville stå där med Håkan och prata om antologin. Men jag var i Holland och jobbade som slav på en äppelfarm och hade inget internet och såg inte att jag fått det mejlet. Då svor jag på att jag aldrig skulle gå på bokmässan förrän jag skrivit en riktig bok. Och det har jag nu.

Publicerad:

Artikeltaggar

Ann EdlidenBerlinBianca IngrossoGöteborgGustaf FrödingHåkan HellströmInfluencerKarlstadLitteraturNederländernaNöje/KulturPolarisSelma LagerlöfVärmlands länVärmlandsmontern