Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Värmland locka besökare på Bokmässan i Göteborg

Publicerad:
Ricky Andreis, projektledare och litteraturutvecklare på Region Värmland.
Ricky Andreis, projektledare och litteraturutvecklare på Region Värmland. Foto: Lena Richardson

Värmland profilerar sig än en gång som kulturregion på Bokmässan i Göteborg. Men det blir vissa förändringar.

– Det ska bli spännande att se om vi får besökare i montern trots att vi inte längre bjuder på kaffe, säger projektledaren Ricky Andreis.

Efter uppehållet under pandemin uppstod diskussionen om Region Värmland skulle fortsätta delta på Bokmässan i Göteborg.

– Det är alltid bra att ha en monter i Göteborg, men kostnaden står i relation till allt annat som vi ska göra för att stärka den värmländska litteraturen, säger Ricky Andreis.

Nu blir det en monter som inkluderar både scen, sittplatser och bokförsäljning, men den är ändå halverad till ytan jämfört med föregående år.

– Vår stora publikdragare brukar vara kaffe och skrädmjölskaka. Men det blir inget sånt i år, det tar för mycket resurser att hålla i gång ett kök för det, säger Ricky Andreis och fortsätter:

– Jag hoppas att vi får publik på våra föredrag och bokförsäljning ändå.

Historia och krim

– Vi har ett 40-tal programpunkter under Bokmässans fyra dagar. Vår stora publik brukar dels bestå av professionella inom litteraturbranschen och dels värmlänningar i förskingringen som besöker vår monter för att få en liten bit av Värmland, säger Ricky Andreis.

Värmland visar upp sina författare och litterära projekt i Värmlandsmontern, som i år halverat sin yta på grund av kostnadsbesparingar. Bilden är från 2019.
Värmland visar upp sina författare och litterära projekt i Värmlandsmontern, som i år halverat sin yta på grund av kostnadsbesparingar. Bilden är från 2019. Foto: Lena Richardson

– Något som är speciellt för dagens värmländska litteratur är att vi dels har många skildringar av historisk tid och hur man levde förr. Sen har vi också flera unga kvinnor som skriver i genren kriminalromaner, till exempel Helén Wigh och Lina Bengtsdotter, som också deltar på bokmässan.

Bo Landin knyter an till bokmässans klimattema och presenterar boken "Vatten - Land: om våtmarkens roll i det utdikade landskapet".

Lars Lerin har en programpunkt för att berätta om sin illustrerade barnbok "Kattjakten".

Intresse bland unga

– Jag ser ett stort intresse hos unga för tryckta böcker, men det är inte den publiken som kommer på Bokmässan. På Värmlands bokfestival har vi däremot många yngre som både författare och publik, berättar Ricky Andreis, som på bokmässan ska föreläsa om sitt lyckade projekt att få 1 500 värmländska ungdomar att besöka Värmlands bokfestival.

– När någon influencer, som de unga kan identifiera sig med, rekommenderar en bok ökar försäljningen. Vi får se om den trenden håller i sig.

Bokaktuellt

Bokmässan i Göteborg, Svenska mässan: 22–25 september

Värmlands bokfestival, Nöjesfabriken: 17–19 november

Artikeltaggar

Bo LandinBokmässan i GöteborgGöteborgHelén WighKarlstadLars LerinLina BengtsdotterLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandRicky Andreis

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.