Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsningen klar: Festival för idrotten när Karlstads nya arenor invigs

Publicerad:
Elvis Sandberg, Liam Ebbnell, Love Johannesson, Ellliot Bucht Nyström, Axel Wallin, Oliver Huss, Jacob och Adrian testar bandy.
Elvis Sandberg, Liam Ebbnell, Love Johannesson, Ellliot Bucht Nyström, Axel Wallin, Oliver Huss, Jacob och Adrian testar bandy. Foto: Charlotte Brunmark

Matcher och tävlingar, prova-på-idrott, föreläsningar och friidrott. När Karlstads nya arenor nu invigs bjuder kommunen in till idrottsfestival, med aktiviteter för stora som små. De nya arenorna har dock en specifik målgrupp som man riktar sig till framöver – barn och unga.

– Det är dem som allt handlar om, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

För en kostnad på 510 miljoner kronor kan Karlstad nu bland annat stoltsera med Sveriges största isyta under tak och Europas största inomhusarena för friidrott. Den som trodde att idrotten fått sitt i och med de nya arenorna, två arenor och en konstgräsplan på Solstadens sportcenter och en omvandling av Tingvalla isstadion till en inomhusarena – har dock fel. Just nu byggs även en idrottshall på Orrholmen, en på Stockfallet och en i Skåre.

– Vi har gjort stora satsningar på idrotten och vill möjliggöra för fler att röra på sig. Rör man på sig som skolungdom, mår man bättre och kan prestera ännu bättre i skolan, säger Niklas Wikström (L).

Nav för vintersport

Han poängterar att tanken med de nya arenorna är att man inte satsar på någon enstaka sport eller idrott. I Tingvalla isstadion finns exempelvis inte bara möjlighet att spela bandy – utan det kommer bli ett tillhåll för både konståkare och långfärdsskridskoåkare.

– Vi ser hur isbandy för tjejer har fått ett uppsving de senaste fem åren, och i ett regnigt november är det kanske inte så kul att spela utomhus. Det här blir ett nav för vintersport, säger han och blickar upp mot taket på nya Tingvalla isstadion.

Niklas Wikström (L) är glad över att äntligen få inviga arenorna.
Niklas Wikström (L) är glad över att äntligen få inviga arenorna. Foto: Charlotte Brunmark

Han får medhåll av Anders Tallgren (S):

– Bandyn har väntat på det här i många år, och syftet med de nya anläggningarna är att man ska kunna utöva flera sporter per anläggning. Inte bara en sport.

Svennis och Anna Lindberg

Under idrottsfestivalen kommer 70 klasser och totalt cirka 1700 skolelever att bjudas in till de olika anläggningarna för att testa olika idrotter och aktiviteter. Utöver det bjuder man på ett gediget schema – med ett stort antal gratisföreläsningar, bland annat med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och Anna Lindberg på Friskis och Svettis. Den som vill utmana sig lite extra kan testa sin styrka mot Mästarnas mästares vinnare Sofia Loft.

"Byggnadsverk"

– Det är en fantastisk vecka efter år av planering och byggnationer, menar Anders Tallgren (S).

Alla partirepresentanter som står bakom arenasatsningen.
Alla partirepresentanter som står bakom arenasatsningen. Foto: Charlotte Brunmark

Monika Bubholz (MP), fyller i:

– Det är verkliga byggnadsverk. Att ha Sveriges största isyta i Värmland, bara det är helt fantastiskt.

Några som på festivalens första dag redan fått testa att spela bandy, är Västerstrandsskolans elever i årskurs 4 och 5.

– Jag spelar hockey egentligen, men jag har kollat på Boltic en gång, säger Elvis Sandberg och stannar för att ta en paus från bandypasset på Tingvalla isstadion.

Vilka är de stora skillnaderna mot hockey, tycker du?

– Jag kan ju skjuta bra, men det är svårare med en boll. Jag tycker det var bra det här. Men alldeles för kallt.

Idrottsfestivalen – några hållpunkter

Idrottsfestivalen började i tisdags och pågår till och med lördag denna vecka. Här är några hållpunkter från programmet:

Torsdag 22 september: Discustävling med OS-medaljören Simon Pettersson, 18.30 på Sola arena.

Fredag 23 september: Föreläsning med före detta simhopperskan Anna Lindberg och Fritidsbankens David Mathiasson, 08.00 på Friskis och Svettis.

Föreläsning med Sven-Göran "Svennis" Eriksson och Johan Plate, 13.30 på Friskis och Svettis.

Träningsmatch mellan IF Boltic och Hammarby IF, 19.00 på Tingvalla isstadion.

Lördag 24 september: Mingla med världens enda dopinghund Molly, 10.00 på Solstadens sportcenter.

Konsert med artisten Tusse, 12.00 på Torget Sola Arena.

Artikeltaggar

Anders TallgrenFriskis och SvettisKarlstadMonika BubholzMotion och hälsaNiklas WikströmNyheterPer-Samuel NisserTingvalla sportcenter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.