Hoppa till huvudinnehållet

Hobbitdagen: Fira Frodo och Bilbo med fantasyfest

Publicerad:
Tobias Mahrs i butiken Spel och fantasi rekommenderar ett nybörjarspel om hobbitar.
Tobias Mahrs i butiken Spel och fantasi rekommenderar ett nybörjarspel om hobbitar. Foto: Monica Kullgren

Den 22 september är internationella hobbitdagen. De kända hobbitarna Bilbo och hans systerson Frodo anses fylla år just den dagen enligt J.R.R Tolkiens romaner.

Hur man firar denna dag är upp till var och en. Värt att veta är att de små fredliga hobbitarna med långa, lurviga fötter älskar födelsedagar. Det är vid det spektakulära firandet av Bilbos 111-årsdag som trollkarlen Gandalfs fyrverkeripjäser kommer lösa och orsakar stor oreda i boken och filmen "Sagan om ringen".

För att göra något lugnare kan man kura ihop sig i höstmörkret med boken "Hobbiten", som är föregångare till "Sagan om ringen" och skriven som en barnbok.

Det har som bekant också gjorts flera filmer som baserar sig på både "Hobbiten" och "Sagan om ringen". Just nu visas en nyproducerad fantasyserie på Amazon Prime, "Maktens ringar" ("The Lord of the rings: The rings of power") som är fritt baserad på Tolkiens äventyr och utspelar sig långt innan handlingen i både "Hobbiten" och "Sagan om ringen" börjar.

Rollspel för nybörjare

Ett annat sätt att lära känna Tolkiens karaktärer är att spela rollspel.

Fira hobbitens dag den 22 september med att läsa Hobbiten (The Hobbit) av J. R. R. Tolkien.
Fira hobbitens dag den 22 september med att läsa Hobbiten (The Hobbit) av J. R. R. Tolkien. Foto: Monica Kullgren

Tobias Mahrs är spelentusiast och driver butiken Spel och fantasi i Karlstad. Han visar ett nybörjar-set som heter The one ring.

– Det är ett introduktionsäventyr till Tolkiens sagovärld och handlar bara om hobbitar. Det är ett väldigt snällt äventyr, hobbitar utsätter sig ju inte för våld. Det läskigaste som händer är att man ska smyga sig förbi en ilsken hund, säger Tobias Mahrs och fortsätter:

– Dessutom, i den här asken finns den mest kompletta kartan över Hobbiton. Den stämmer överens med Tolkiens egen karta och är alltså korrigerad jämfört med de kartor man haft förr. Jag tror att det är en rolig grej som är av värde även för mer erfarna spelare.

Brädspel med app

För de avancerade spelarna finns också ett brädspel av modernaste slag, "Lord of the rings: Journeys in Middle-Earth":

– Det spelas av en till fyra personer och man behöver ingen spelledare. I stället har man en app som ger röstinstruktioner, på engelska, säger Tobias Mahrs.

Spelet går ut på att spelarna ska lösa uppgifter tillsammans.

– Motspelaren är själva spelet. Alla som är med vinner, eller så förlorar alla. Det är det som är grejen med rollspel! Spel som man åker ur är ju inga bra spel, menar Tobias Mahrs.

– Vi har också figurspel på temat hobbitar och "Sagan om ringen". Där är en del av hobbyn att måla figurerna innan man börjar spela. Jag tycker själv att det är roligare att måla dem än att spela.

Läs om hobbitar

Hobbiten (The Hobbit, or There and back again)

Sagan om ringen (The fellowship of the ring)

Sagan om de två tornen (The two towers).

Sagan om konungens återkomst (The Return of the king)

Artikeltaggar

BrädspelFantasyJ R R TolkienKarlstadLitteraturNöje/KulturSagan om ringen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.