Hoppa till huvudinnehållet

Beslut - här kommer Hammarlundens högstadium att byggas: ”Det enda rätta”

Publicerad:
Gamla Hammarlunden 7–9 har ett stort renoveringsbehov och är för liten. En del av undervisningen sker i baracker. Därför bygger man en ny högstadieskola. När nya skolan är klar rivs de befintliga lokalerna. Planen är att bygga en idrottsplats där i stället.
Gamla Hammarlunden 7–9 har ett stort renoveringsbehov och är för liten. En del av undervisningen sker i baracker. Därför bygger man en ny högstadieskola. När nya skolan är klar rivs de befintliga lokalerna. Planen är att bygga en idrottsplats där i stället. Foto: Monica Kullgren

Hammarö kommun har nu bestämt att bygga den nya högstadieskolan på samma sida som resten av skolområdet. Kommunfullmäktige var dock inte eniga.

Majoriteten (S+V+MP+C) ville att skolan skulle byggas norr om Lövnäsleden på samma sida vägen som Hammarlunden F-6 med trafiksäkerheten som största argument.

– Vi kan inte tänka oss att ha en trafikled genom ett skolområde, säger kommunalrådet Solveig Gard (S).

Med skolan på södra sidan om Lövnäsleden skulle elever i mellan- och högstadiet behöva korsa Lövnäsleden flera gånger om dagen för att komma till sina lektioner i språk och idrott.

– Det här är det enda rätta. Annars kommer barnen att behöva korsa Lövnäsleden 100 000 gånger per år, säger Britt Zetterberg Bagge (MP), som själv arbetar i Hammarlundens högstadieskola.

Ny skolskog

Oppositionen (M+KD+L) ville bygga skolan söder om Lövnäsleden med motiveringen att det skulle ge mest flexibilitet.

– Östra Hammarö har ett stort behov av utomhusarenor och det kommer inte finnas plats för att bygga dem på norra sidan nu. Det här är inte det bästa beslutet för framtiden, säger Mattias Joelsson (KD).

Ett annat argument från oppositionen var att den nuvarande skolskogen kommer att avverkas för att ge plats åt högstadieskolan om denna byggs i norr, men majoriteten anser att skogen söder om Lövnäsleden kan bli en ny skolskog.

– En skolskog är en plats dit pedagoger går tillsammans med sina elever för att ha undervisning utomhus, säger Britt Zetterberg Bagge (MP).

Båda alternativen beräknas kosta lika mycket – 275 miljoner kronor.

Byggstart efter nyår

Partiet Sans o balans valde att inte delta i beslutet.

Högstadieeleverna kommer att gå kvar i sin gamla skola tills den nya är inflyttningsklar.

– Vi börjar planera nu och kan börja bygga efter årsskiftet. Enligt planen ska skolan vara inflyttningsklar under 2025, säger Rikard Enér, projektledare för skolprojekten i Hammarö kommun.

Artikeltaggar

Britt BaggeHammarlundens skolaHammaröMattias JoelssonPolitikSolveig Gard

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.