Hoppa till huvudinnehållet

Mäklaren: ”Sälj bostaden innan du köper”

Publicerad:
Alexander Makrygiannis håller i säljklockan, men den används sällan: ”Det är lite för mycket Wall Street att använda den.”
Alexander Makrygiannis håller i säljklockan, men den används sällan: ”Det är lite för mycket Wall Street att använda den.” Foto: Charlotte Brunmark

En stökig bostadsmarknad, men ljuspunkter finns – och vem som kommer att leda landet kan också påverka köp- och säljkraften.

Alexander Makrygiannis, mäklare med fokus Hammarö, menar att han aldrig tidigare sett så många som varit intresserade av bostäders energideklarationer eller driftskostnader tidigare. Hans råd: Sälj först och köp sen.

Det tar lite tid för Alexander Makrygiannis att handla mat nuförtiden. Folk stoppar honom nämligen i affären för att få råd kring hur man ska tänka om man funderar på att köpa eller sälja en bostad.

– Mitt stående råd är då att man inte ska chansa just nu. Ett tag köpte man först, sen sålde. Nu tycker jag man ska vända på ordningen och sälja först, så att man vet vad man har att röra sig med och inte riskerar att stå dubbelbelånad med två bostäder.

Han jobbar för en av de kända mäklarfirmorna i stan, Erik Olsson Fastighetsförmedling, men befinner sig ofta, flera gånger om dagen, utanför centrum – på Hammarö. Just den här morgonen börjar dagen inne på kontoret, med ett frukostmöte och avstämning med de närmaste kollegorna.

Amanda Nilsson och Alexander Makrygiannis diskuterar dagens sysslor.
Amanda Nilsson och Alexander Makrygiannis diskuterar dagens sysslor. Foto: Charlotte Brunmark

Fler visningar

I tider av oro och en bostadsmarknad som är avvaktande, skulle man kunna tro att det är mindre att göra för mäklare. Tvärtom, menar Alexander Makrygiannis.

– Jag skulle säga att vi har ännu mer att göra nu. Det blir fler visningar, fler samtal och man får vara med och läsa årsredovisningar och energideklarationer. Förr var energideklarationen inte av någon vikt, men nu är det en faktor som spelar roll. Föreningars ekonomi är också av större intresse för spekulanterna nu.

Att bostadspriserna fallit rejält i Karlstad och Hammarö är nu ett faktum, men Alexander Makrygiannis tycker att det är lätt att bli fartblind.

– Det var rusning efter corona 2020, men backar vi till 2017/2018 blev det även då ett boprisfall när nya amorteringskraven infördes. Jag tänker att det kanske är en sund bostadsmarknad vi ser nu, i stället för att man som tidigare behövde agera snabbt och lägga höga förhandsbud för att ens få möjlighet att köpa.

Härnäst väntar han med spänning på vad den eller de som kommer styra landet har för planer som kommer påverka bostadsmarknaden.

– Moderaterna vill pausa amorteringskravet, men om Riksbanken höjer räntan kan det bli kontraproduktivt. Hushållen får då lika stora utgifter men kommer behöva lägga pengar på räntor i stället för att amortera, som många ser som ett sparande.

Han fortsätter:

– Valet påverkar, men också genom att vi nu också har haft det – och det innebär en oro mindre. Så sent som i går fick vi SEB:s boprisindikator, där man tror att priserna kan vara på väg upp igen, vilket är en ljuspunkt. Allt är inte bara becksvart på bostadsmarknaden.

Från lycka till tragik

Själv valde han mäklaryrket för den mänskliga kontaktens skull. Att få vara med när någon hittar sitt drömboende, är den stora höjdpunkten på jobbet. Men det finns tillfälle då jobbet tar på krafterna.

– Det finns tråkiga situationer eller ren tragik, som dödsfall eller när någon måste sälja för att man befinner sig i en svår situation. Då ligger man vaken på nätterna och funderar på om man skulle kunna lösa det på något sätt.

Med telefonen påslagen egentligen dygnet runt, kan det bli utryckning lite när som helst. Som i måndags, när Alexander Makrygiannis tränade i Mörmon.

– 21.15 fick jag ett sms av en säljare, 21.30 satt jag i deras vardagsrum.

"Drack glögg"

Ett annat, oplanerat möte, inföll dagen före julafton för ett par år sedan.

– Klockan nio på kvällen skrev vi kontrakt hemma i säljarens vardagsrum. Det fanns inte i schemat, men vi drack lite glögg och åt pepparkakor, så det var trevligt, skrattar han.

Det knackar på dörren där vi sitter. En bil ska på service, ett möte blev avbokat under eftermiddag – och klockan 17.00 är det visning på Blåbärsvägen på Hammarö. Alexander Makrygiannis håller i snitt fyra till fem visningar per vecka, men snart kan det bli läge för honom själv att gå på visning.

– Vi väntar barn, och jag vill gärna ut på Hammarö någonstans, där jag själv växt upp. Men, min flickvän som kommer från Göteborg lyckades jag övertala till att stanna i Karlstad. Får se om jag lyckas få med henne ut till Hammarö, ler han.

Han avslutar:

– Jag ska ändå leva som jag lär, att vi den dagen säljer först och köper sen, lovar han.

Artikeltaggar

BolånBostad och byggenErik OlssonHammaröKarlstadMäklareMäklarstatistikNyheterRänta

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.