Hoppa till huvudinnehållet

Kulturfest för stor och liten

Publicerad:
Cirkusuppvisning från en kulturnatt för några år sedan.
Cirkusuppvisning från en kulturnatt för några år sedan. Foto: Joachim Lagercrantz

På fredag kväll är det åter dags för Kulturnatten som i år fyller 20 år. Och på lördag dag väntar Kulturknatta för barn och unga.

Det blir ett dygn fyllt med massor av musik, film och dans. Varför inte testa på livet som graffitikonstnär eller spela tv-spel under bar himmel?

Under två år fick kommunen ställa in Kulturnatten till följd av restriktionerna under coronapandemin. Men nu är kulturevenemanget tillbaka med full kraft och vill fira två decennier av Kulturnätter med temat kulturfest.

I Museiparken kommer lokala konstnärer att ha uppvisningsmåleri, det går att prova på graffiti och en clownföreställning med skådespelarstudenter från Molkoms folkhögskola underhåller. Danselever från Sundstagymnasiet bjuder på show, Karlstads spelkulturförening har tv-spelshäng under bar himmel och nioåriga DJ Rylie J fixar feststämningen med musik.

Som en sprakande final i parken blir det eldshow med Mitra Hoop.

Skräck och flöjtmusik

På Stadsbiblioteket blir det allt från skräckfilmsvisning till flöjtmusik av elever från Kulturskolan. Däremellan går det bland mycket annat att avnjuta afghanska folkloresånger, tävla i ett Karlstadsquiz eller testa VR-headset.

Så här dansant kan det gå till på bibliotek under Kulturnatten.
Så här dansant kan det gå till på bibliotek under Kulturnatten. Foto: Joachim Lagercrantz

Värmlands museum håller extraöppet där Fiffi Myrström visar en del av utställningen "Insyn och Utblick" i mörker. Max 25 personer får plats, så det är först till kvarn som gäller. Även Brigadmuseum har extraöppet.

Smakprov på musikaler

Hos Tempelriddaren går det att få ett smakprov på den kommande föreställningen Café Berlin – musikalen, som har premiär den 15 oktober. Även Wermlandsoperan bjuder in till en smygtitt på deras musikal Titanic som har premiär den 29 september.

Fritidsgårdarna i Molkom, Kronoparken, Tolvmansgatan, Sjösala i Vålberg och Uno har öppet för ungdomar som vill mingla, spela spel, delta i tävlingar eller bara äta snacks.

Testa på animering

På lördag dag är det dags för det yngre gardet att få vältra sig i kultur med Kulturknatta. I Museiparken går det att få provsitta i ett äkta militärfordon från kalla kriget, spela tv-spel och se på dansuppvisning från elever på Kulturskolan.

Ansiktsmålning, göra ballongdjur och flamencodans står också på programmet.

På biblioteket visas föreställningen "Resor jag (aldrig) gjort" på Arenan och på plan två går det att se minibio – vilken film det blir är en överraskning. Den som vill testa schack kan även göra det.

På Gjuteriet hålls en animationsworkshop där deltagarna får göra sina karaktärer levande under handledning av Ricky Earl. Föranmälan krävs.

Kronoteket, Kronoparkens parklek, Parkleken Karmen, Orrleken och Rudsleken håller öppet med en mängds olika aktiviteter för stora och små.

Det fullständiga programmet för Kulturnatten och Kulturknatta finns på kommunens hemsida.

Artikeltaggar

KarlstadKulturnattenKulturskolanMuseiparkenNöje/KulturStadsbiblioteketTempelriddarenVärmlands museumWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.