Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsborna slog rekord – så många valde att förtidsrösta

Publicerad:
Drygt 1100 fler Karlstadsbor valde att förtidsrösta i årets val, totalt 28 244.
Drygt 1100 fler Karlstadsbor valde att förtidsrösta i årets val, totalt 28 244. Foto: Johan Nilsson/TT

28 244 – så många Karlstadsbor valde att förtidsrösta i kommunvalet, vilket är nytt rekord för kommunen.

Men samtidigt gick valdeltagandet ner med nästan sex procentenheter.

Redan på förhand spåddes förtidsröstandet öka både i Karlstads kommun och i riket i stort. Så blev det också. Det tidigare rekordet från förra valet 2018 med 27 133 slogs alltså med drygt 1 100 personer.

Totalt var 76 730 Karlstadsbor röstberättigade i årets kommunval.

Detta visar siffror från Valkansliet i Karlstad. Men än är siffrorna preliminära då de som är folkbokförda i kommunen – men som förtidsröstat i en annan vallokal på valdagen – samt utlandsrösterna, inte är räknade. Först på söndag när länsstyrelsen kontrollräknat alla röster kan siffrorna fastställas.

Samtidigt dalar valdeltagandet enligt preliminär statistik från Valmyndigheten. I Karlstad var det 5,85 procentenheter lägre än valet 2018. Det motsvarar drygt 4 200 röstberättigade Karlstadsbor som valde att inte rösta alls. Totalt var valdeltagande 81,4 procent i år. Förra valet låg valdeltagandet på 87 procent.

Artikeltaggar

FörtidsröstningKarlstadNyheterPolitikSamhälleValVal 2022Valmyndigheten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.