Elisabeth Eklo: ”Börja spara till elräkningen”

Ekonomi
PUBLICERAD:
Sänk temperaturen i huset, för varje grad lägre sparar du cirka fem procent av förbrukningen för uppvärmning, tipsar Elisabeth Eklo.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Har du också läst och kanske redan erfarit att elräkningen blivit betydligt högre än den brukar, särskilt när det nyss var sommar och förbrukningen för de flesta husägare är tämligen låg?

Är du villa- eller fritidshusägare kommer här några tips på hur du praktiskt kan klara de förmodade ännu högre elfakturorna som kommer senare under året.

Om du inte råkar ha ett bundet, fast pris till de gamla, ”normala” priserna är det förmodligen dags att vidta åtgärder och börja sätta av pengar redan nu. Tyvärr finns ingen självklar och enkel lösning, det handlar om att ändra vanor, läsa på och göra både mindre, enkla och på sikt mer ingripande åtgärder för att fixa kommande elräkningar som kan hamna på tiotusentals kronor per månad. Vi har varit bortskämda med billig el i Sverige, nu får även vi rätta in oss i ledet med övriga Europa, av olika orsaker.

Vad kan du då själv göra för att om möjligt hålla nere kostnaderna? I skrivande stund finns inget ”billigt”, fast avtal att teckna, om vi jämför med tidigare års fasta avtal. Rörligt pris var för augusti betydligt lägre än de fasta priser som erbjuds, men hur priserna blir senare i höst och vinter är omöjligt att säga, räkna med att det rörliga priset blir avsevärt högre.

Vill du jämföra elpriser kan du göra det på Energimarknadsinspektionen sida Elpriskollen, men det finns även andra jämförelsesajter. Timprisavtal är något som diskuteras mycket just nu. Om du har möjlighet att styra din förbrukning över dygnet kan det vara ett sätt att sänka elkostnaden, annars kan elfakturan rentav bli dyrare.

Den bästa åtgärden – oavsett om du väljer ett rörligt avtal eller ett fast- är dock att minska din totala elanvändning, då sjunker även kostnaden för energiskatt, överföring och moms och andra avgifter.

Här kommer några råd som kräver olika mängd engagemang och som jag själv tänker göra: Enklast – sänk temperaturen i huset, för varje grad lägre sparar du cirka fem procent av förbrukningen för uppvärmning.

Investera i varma tofflor och tröjor… sänk ytterligare i de rum du inte använder som man gjorde förr, men inte så det fryser. Duscha snabbt, fyll disk- och tvättmaskiner väl. Torka tvätten genom att hänga den. Byt till led-lampor och släck i de rum du inte är i.

Även julbelysningen får till viss del stryka på foten i år… Kolla över tätningslister i fönstren. Köp en energimätare, den kostar ett par hundra, och mät förbrukningen på dina vitvaror, elektronik mm, det kanske är läge att byta någon som förbrukar onödigt mycket? Och stäng av stand-byläge på alla dina apparater, här försvinner mycket el.

På längre sikt kan du se över ditt värmesystem, tilläggsisolera väggar och vind, byta fönster och du har kanske läge för att installera solceller? Det är beslut som kräver lite mer planering, kunskap och pengar. Kontakta då gärna din energi- och klimatrådgivare i kommunen för tips och råd.