Hoppa till huvudinnehållet

Förstagångsväljarna Clara och Elmira har bestämt sig

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Clara Rhodin och Elmira Pettersson.
Clara Rhodin och Elmira Pettersson. Foto: Veronica Sjöblom

Barndomsvännerna Clara Rhodin och Elmira Pettersson har laddat länge för att få rösta för första gången.

Inför årets val har de läst på, ställt kommunpolitiker mot väggen – och förväntar sig en ljusare framtid.

– Det är faktiskt vår framtid som står på spel och därför är det så viktigt att vi röstar, säger Clara Rhodin.

År 2022 är inget vanligt år för gymnasieeleverna Elmira Pettersson och Clara Rhodin. De har båda äntligen fyllt 18 år, studenten stundar nästa försommar och de kommer att få rösta för första gången på söndag. Rösta om den framtid som snart går att ta på och den vill de att dagens politiker tar mer på allvar.

– Jag har pratat med partierna i valstugorna på torget. Jag ställde en del vassa frågor, men vissa kunde inte ens svara. Då gick jag bara därifrån. De säger så mycket, men har ingen lösning på saker och ting. Jag känner: "Hur kan du vara politiker? Du ska kunna svara på den här frågan", säger Elmira, som pluggar juridikprogrammet.

Hon får medhåll av Clara, som läser handelsprogrammet:

– Det är faktiskt vår framtid som står på spel och därför är det så viktigt att vi röstar och verkligen lär sig om partierna. Om man vill ha en förändring, ta chansen nu och rösta. Det är ju det som är så bra med Sverige och vi ska vara tacksamma att vi får rösta. Vi får vara med och göra en förändring.

"Nu är det på riktigt"

De har varit intresserade av politik länge. Elmira har också varit engagerad i ett ungdomsförbund, och båda pratar mycket politik både hemma och i skolan. Att de är taggade att få rösta för första gången är en underdrift.

– Det är väldigt spännande, det är ju en så stor grej. Nu får vi vara med och påverka, säger Elmira

Clara fyller i:

– Jag har varit med i gamla skolval, men det var mer en rolig grej – nu är det på riktigt.

På lektionerna i skolan kan diskussionerna om politik och valet ibland bli riktigt hätska.

– Det märks verkligen vad vissa ska rösta på när det enda som är viktigt är: "Alla invandrare ska ut". Om alla ska ut kommer ju välfärden att kollapsa. Vi kommer inte ha busschaufförer, folk som jobbar inom vården, kirurger... Det är helt orimligt att uttala sig så, säger Elmira.

Vilka är de viktigaste valfrågorna för er?

Elmira:

– Vården är det viktigaste. Köerna måste trappas ner, du ska inte behöva sitta på akuten i fem timmar. Barns rättigheter och trygghet är också viktigt. Att stoppa alla skjutningar, någonting har verkligen gått snett. Det borde gå att göra mer.

Clara:

– Många kanske inte får den vården de behöver, det går för lång tid och de blir hemskickade. Och jag håller med om skjutningarna – någon måste ta tag i det här.

Clara Rhodin och Elmira Pettersson ska rösta för första gången – och har krävt svar av politikerna hur de tänker lösa bland annat klimatkrisen.
Clara Rhodin och Elmira Pettersson ska rösta för första gången – och har krävt svar av politikerna hur de tänker lösa bland annat klimatkrisen. Foto: Veronica Sjöblom

Hur bestämde ni er för vad ni ska rösta på?

Elmira:

– Jag har mitt parti som jag tänker rösta på, jag blev väldigt säker när jag fick höra vad de står för. Jag kollade på SVT:s valutfrågningar och jag har gjort Valkompassen. En del partier har så skeva åsikter, då blir vissa saker en självklarhet.

Clara:

– Jag har också gjort flera olika valkompasser. Jag pratar mycket hemma med mina föräldrar och kollar på nyheter. Och läser mycket om vad partierna står för och säger.

"Mycket pajkastning"

Nu har båda helt bestämt sig och inte mycket kan rucka på deras val av parti. Sista veckans intensiva valspurt med partiledardebatter och miljardlöften från höger och vänster går inte hem hos dem.

– Oj, vad mycket pajkastning det varit! De ser ut som dagisbarn. Vad är det för politiker vi har? suckar Elmira och önskar mer konkreta planer från landets politiker.

De senaste åren har bestått av pandemi och restriktioner. Sedan kom kriget i Ukraina och skenande priser i Sverige och lågkonjunktur.

Hur tänker ni kring framtiden?

Clara:

– Det är oroväckande att det är krig nu, det ska inte behöva vara det i ett modernt samhälle. Det är också skrämmande med miljön, det är en sak som blivit central. Det känns som att många skiter i det och inte tycker att miljöfrågan är viktig.

Elmira:

– Ja, det är många vuxna som säger att Greta Thunberg är propaganda. Vi har ju forskare som säger att det är global uppvärmning och de skulle ju inte säga det om det faktiskt inte var så.

Clara:

– Vi står inför en del stora grejer och därför känns det så viktigt att man måste rösta rätt nu så vi får det så bra som möjligt i Sverige, men också hela världen.

Elmira:

– Vi behöver någon som vågar prata, någon som kan stå upp mot de högsta ledarna i FN och verkligen ta en diskussion. Det är en sådan självklar fråga, vi har pratat om det i flera år – hur kan det ta så lång tid att göra nånting åt? Ingen har gett oss en riktig plan för hur vi ska lösa allt. Kan man verkligen rösta på er om ni bara går runt och säger massa saker, men uppenbarligen inte kan genomföra dem?

Clara:

– "Så här ska vi göra" säger de, men man får ingen riktig bild av hur vi ska göra. Det behövs en förändring nu, innan det är för sent.

Artikeltaggar

Greta ThunbergKarlstadKarlstads kommunKlimatKommunalvalNyheterPolitikSamhälleSjukvårdSverigeValVal 2022

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.