Nisser och Holm Alteblad slutar: ”Aldrig haft ett ont ord att säga om Håkan”

Berättar om höjdpunkterna i karriären, kärleken till politiken och om hur inställningen till livet förändras när man drabbas av allvarlig sjukdom

Per-Samuel Nisser (M) slutar som kommunstyrelsens ordförande efter 12 år och Håkan Holm Alteblad (S) lämnar kommunfullmäktige efter 40 år. De olika partitillhörigheterna till trots har de båda politikerna alltid kämpat för vad som är bäst för Karlstad – på olika sätt.

I ett öppenhjärtigt samtal delar de med sig av höjdpunkterna i karriären, kärleken till politiken och om hur inställningen till livet förändras när man drabbas av allvarlig sjukdom.

– Då friade jag till min sambo direkt, säger Håkan Holm Alteblad.

De skakar hand med varandra och skojar om att det är dags för den sista striden. Samtidigt konstaterar de att valet på söndag blir ohyggligt spännande – men menar också att varje val känns som det viktigaste.

– Så känns det alltid, säger Per-Samuel Nisser.

För kärnkraften

För honom började det partipolitiska intresset ta form i och med kärnkraftsfrågan. En i dag lika, om inte mer aktuell fråga, där han fortfarande är för kärnkraften.

– Jag växte upp i en traditionell konservativ miljö på landsbygden. Pappa satt i riksdagen och samhällsfrågorna var något man inte kom undan varken vid frukosten eller på släktbjudningarna. Kärnkraften var en konkret fråga där jag kände att Moderaterna låg mig närmst.

Han fortsätter:

– Just nu är elförsörjningen ett jätteproblem för alla ekonomier, och något det pratas om vid varje köksbord. Min ledstjärna har alltid varit att inte lösa det som hände i går, utan fokusera på vad vi kan göra i morgon för att lösa det.

Beslutet är något som har växt fram. Engagemanget finns kvar, men jag känner att var sak har sin tid.
Per-Samuel Nisser

Beslut som växt fram

Att gå vidare och se framåt genomsyrar inställningen till det mesta – oavsett om samtalsämnet kommer in på livet och hälsan just nu eller om olika politiska beslut. Mycket har hänt under hans och Håkan Holm Alteblads tid i maktrummen. Byggnationer, Hagaleden, turerna kring Mumin och Månsberget, stadshusaffären, Ikea. För att nämna några.

Per-Samuel Nisser har bestämt sig för att sluta som kommunstyrelsens ordförande efter hela 12 år – en siffra man får leta länge i historieböckerna för att hitta någon annan som slår.

– Det beslutet är något som har växt fram. Engagemanget finns kvar, men jag känner att var sak har sin tid, säger han.

Det är något som Håkan Holm Alteblad kan skriva under på. 40 år i kommunfullmäktige, åtta år som kommunalråd och sedermera vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är han en person som kan Karlstad utan och innan. Och Karlstadsborna vet vem han är – något som frun Kicki har fått lära sig den hårda vägen.

– Det är omöjligt att åka till Bergvik eller Välsviken med mig, för vi kommer aldrig därifrån. Folk stannar och pratar, sen så frågar hon: "Vem var det?". Jag svarar : "Ingen aning", skrattar han.

Maos lilla röda

Håkan Holm Alteblads beslut att lämna politiken grundar sig i att han inte vill att någon annan ska säga åt honom när det är dags att sluta, utan att det ska vara något han bestämmer själv. För honom startade det politiska intresset med Maos lilla röda, som han lusläste på skolbussen till Molkom.

– Först tillhörde jag det man kallar rödvinsvänstern, men insåg snart att det hela var en utopi. 1976 började jag engagera mig, och förstod att Socialdemokraterna passade mig bättre. Jag blev pappa redan vid 19 års ålder och det tror jag har påverkat mig. Alltså att jag ville verka för förändring.

Tiden har kommit då Håkan Holm Alteblad (S) och Per-Samuel Nisser (M) ser fram emot ett liv med lite mer fritid.
Tiden har kommit då Håkan Holm Alteblad (S) och Per-Samuel Nisser (M) ser fram emot ett liv med lite mer fritid. Foto: Peter Bäcker

Det är en gen som verkar ha slagit igenom när hans dotter Linda Bååth i dag går i pappas fotspår och är vice ordförande för LO-distriktet.

– 1995 kandiderade jag dit, valberedningen hade ett annat förslag men jag vann striden. Jag är jäkligt stolt över att min dotter nu är vice ordförande. Men jag har inte drivit på henne.

– Det har du visst! flikar Per-Samuel Nisser in.

Respekt för varandra

De har en vänlig och skämtsam ton, nästan så man skulle kunna tro att de var partikollegor. Båda menar att de alltid haft Karlstads bästa för sina ögon – men att de självklart varit oense mer än en gång.

– Det är svårt att minnas nu, men jag har aldrig haft ett ont ord att säga om Håkan. Jag har alltid haft respekt för hans engagemang. Vi har den kulturen i Karlstad att det är mycket debatt men att när det väl gäller, då håller vi ihop. Arenasatsningen är ett konkret exempel i närtid, menar Per-Samuel Nisser.

Att lyfta höjdpunkterna från en lång politisk karriär är inte helt lätt. En satsning som Håkan Holm Alteblad dock gärna nämner är när han var med och såg till att Ikea etablerades i Karlstad.

– Det har haft stor betydelse för handelsutvecklingen. Vi tog tillbaka en miljard kronor som gick åt fel håll, till Örebro.

Per-Samuel Nisser nämner förutom de nya arenorna, som huserar en idrottsfestival i slutet av september, stabiliteten i kommunen. Fast det är inget han skulle trycka upp på en valaffisch.

– Tyvärr är det kanske inget man skriver på en valaffisch, att Karlstad är en kommun med ordning och reda. Men, det är något jag är väldigt stolt över. Stabiliteten och hur starkt vi står oss jämfört med kommuner i samma storlek, är svaret på din fråga om vad jag anser är en höjdpunkt.

Barnen var yngre och vi hade polisbevakning hemma. Det var tufft, en massa stollar som hotade mig och många var nog inte ens från Hells Angels
Per-Samuel Nisser

"En massa stollar"

Livet som kommunpolitiker har inte alltid varit en dans på röda rosor, och är något de båda har fått erfara mer än en gång. För Per-Samuel Nisser är det skeende han tänker mest på var när kommunen ville få bort Hells Angels från klubblokalen i Härtzöga.

– Barnen var yngre och vi hade polisbevakning hemma. Det var tufft, en massa stollar som hotade mig och många var nog inte ens från Hells Angels. Det gick att hantera, och Karlstadsborna tyckte att det var bra att vi stod emot.

Håkan Holm Altelad har haft sin beskärda del av stollar han med. Så sent som i förra veckan polisanmälde han en man som gick och skrek "landsförrädare" efter honom.

– Bygglov är också något som engagerar och då finns det särarter som inte gillar att man bygger och menar att man "tar bort varje gräsplätt i stan". Då ska man minnas att till exempel Bryggudden varit ett industriområde med sågverk. En del tycker att det är för trångt, en del kommer och säger att det är så luftigt och fint. Någon säger att allt ska vara två våningar högt, sen när man bygger 15 våningar, ja då tycker de att man skulle ha byggt några våningar högre.

Han fortsätter:

– För många år sen fanns något som hette Kanal 12 och då var jag med i något vi kallade "Karlstad 100 000". Min frus yngste son kom hem med en kompis som trodde att jag jobbade på Kanal 12.

Lossade bilhjulen

Håkan Holm Alteblad skrattar åt minnet då han började bli någon som folk kände igen. Men det hade sina baksidor.

– Vid ett tillfälle hade hjulen på min frus bil lossnat, och det gjorde de inte av sig självt. Det är vid sådana tillfällen som man som politiker frågar sig om man ska fortsätta. Men jag har som Per-Samuel också alltid fokus framåt. Byggen har alltid lett till ett jävla liv.

Båda tycker de att en av Karlstads stora utmaningar framåt är att hitta mark att bygga på, och där är grannen Örebro någon man avundsjukt sneglar på.

– Vi får inte fram nog med mark för villor och verksamheter. Vi behöver ta tillvara på efterfrågan och få fram mer ytor, säger Per-Samuel Nisser.

Vid ett tillfälle hade hjulen på min frus bil lossnat, och det gjorde de inte av sig självt. Det är vid sådana tillfällen som man som politiker frågar sig om man ska fortsätta.
Håkan Holm Alteblad

En annan avgörande fråga anser han är kommunikationen, och är besviken på hur långsamt projektet går med att få till stånd en bättre järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Håkan Holm Alteblad håller med:

– Det är katastrof. Ett välkänt projekt, regeringarna är fortsatt positiva men det går väldigt sakta alltihop.

"Jag såg trädtopparna i ambulansen"

Efter alla år i Karlstads maktkorridorer – därtill en mandatperiod i riksdagen för Per-Samuel Nisser, har de haft ynnesten att ha en familj att komma hem till efter långa dagar. Håkan Holm Alteblad har dock gift om sig. Frieriet var resultatet av en omtumlande händelse, som ledde till mer respekt för livet.

– Det var för tio år sen som vi hade ett beredningsmöte, ja faktiskt här på CCC, där vi sitter. Jag skulle fråga vad som hände med Välsviken, men fick inte fram någonting. Snart blev det hela havet stormar, och de la ner mig på golvet. Sen kom ambulansen och jag minns hur jag låg i den, vid fullt medvetande och såg trädtopparna.

Han fortsätter:

– På sjukhuset fick jag ett epilepsianfall och hjärnröntgen visade – två tumörer. På kvällen undrade jag vem som hade gått ut med hunden. Då förstod jag att jag var på väg tillbaka.

"Inte så kaxig"

Några veckor senare plockade läkare bort en av hjärntumörerna i Uppsala. Den andra försvann av sig själv.

– Det var uppochnedvända världen och jag fick inte köra bil på ett år. Det var ingen cancer och allt gick bra, och det har inte hänt igen. Man får distans till saker och ting. Jag friade till min fru, vi gifte oss och jag fick en väldig respekt för livet.

Olika partier – men samma kärlek till Karlstad. Per-Samuel Nisser (M) och Håkan Holm Alteblad (S) menar att de alltid har haft Karlstads bästa för sina ögon, men på olika sätt.
Olika partier – men samma kärlek till Karlstad. Per-Samuel Nisser (M) och Håkan Holm Alteblad (S) menar att de alltid har haft Karlstads bästa för sina ögon, men på olika sätt. Foto: Peter Bäcker

Håkan Holm Alteblad knäpper händerna på magen och bollar över till Per-Samuel Nisser, som fick diagnosen blåscancer för ett år sedan.

– Ja, man vet ingenting om morgondagen. Jag hade en sån period för ett år sen när de upptäckte tumörer på urinblåsan. Det blev operation ett par gånger. Med facit i hand är det flera andra alternativ som hade varit värre, men där och då är man inte särskilt kaxig. Min uppmaning är att gå och testa sig, säger Per-Samuel Nisser.

Han tillägger:

– Visst blir man mer ödmjuk, men det var vi väl båda två innan, skrattar han.

Den heta invandringsfrågan

Båda menar att de numera mår bra och ser fram emot en tid av mer fritid. Inför valet på söndag vill Per-Samuel Nisser inte spekulera i vilka som kommer styra landet i fyra år framöver, men tycker att debatten har varit god.

– Det är en massa bra samtal. Vissa enskilda uttal och övertramp blir det. Så har det alltid varit. Jag tycker att demokratin fungerar och jag litar på systemet. Det är ett väldigt spännande val.

Håkan Holm Alteblad tar ton:

– Jag tycker att det är oroväckande hur många ungdomar och äldre män inte gör någon djupare analys än att det är en fråga, invandringsfrågan, som styr hur de röstar. Där kan jag bli förvånad över hur en del högt uppsatta i samhället kommer till valstugorna på Stora torget – och invandringen är det som överskuggar allt annat. Det förvånar mig.

Vem som kommer vara med och styra Karlstad och Sverige efter valet återstår att se. För herrarna Holm Alteblad och Nisser är det hjärtat som får styra vad de tar sig an härnäst i livet, men politiken och engagemanget kommer alltid finnas där. Som de båda fått erfara – vi vet inget om morgondagen.

Publicerad:

Artikeltaggar

Håkan Holm AltebladKarlstads kommunModeraternaPer-Samuel NisserPolitikSocialdemokraterna