Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler Karlstadsbor förtidsröstar - kan slå rekord

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Många förtidsröstar, men det går att ändra sig ända fram till valdagen.
Många förtidsröstar, men det går att ändra sig ända fram till valdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På söndag är det valdag, men förtidsröstandet har varit i gång i drygt två veckor och ser ut att slå nya rekord.

Cirka 17 000 kommuninvånare har i skrivande stund redan lagt sina röster.

– Fortsätter den här kurvan kommer Karlstad att slå antalet förtidsröster från 2018, säger Jessicka Frick, valkommunikatör.

Förra valet 2018 var det hela 27 123 Karlstadsbor som valde att förtidsrösta, vilket är ungefär en tredjedel av de röstberättigade i kommunen. I år tror man att det blir ännu fler om nuvarande takt håller i sig.

– Det rullar på och allt fler röstar. Ju närmare valdagen vi kommer, desto fler förtidsröstar, säger Jessicka Frick.

Totalt är det 73 225 kommuninvånare som får rösta i årets val.

– Bibliotekshuset toppar listan på populäraste ställen att förtidsrösta på. Där ligger snittet på drygt 1 200 röster per dag just nu, men det kommer att öka varje dag fram till valdagen. Det har varit lite köer men det har flutit på bra. En del har haft svårt att hitta till Karlstadsrummet där röstningen sker, men röstmottagare finns på plats för att visa alla till rätt ställe.

"Går att ändra sig"

I nio lokaler finns möjligheten att förtidsrösta och en ny lokal för årets val är gamla Älvkullegymnasiet, där allt fler också har röstat.

– Det märks att det närmar sig valet. Jag ska också förtidsrösta, annars brukar jag rösta på valdagen. Det är lite högtidligt att klä upp sig och gå iväg och rösta.

Jessicka Frick.
Jessicka Frick. Foto: Pressbild

Det går att förtidsrösta varsomhelst i Sverige. Sedan skickas rösten till det valdistrikt där man är folkbokförd för att sedan öppnas på valdagen och räknas.

Men om man kommer på andra tankar så går det att ändra sig som förtidsröstare.

– Då får man gå till sin vallokal och rösta på valdagen och då tas förtidsrösten fram och byts ut.

Förtidsrösta in i det sista

Möjligheten att förtidsrösta finns även på självaste valdagen – om man befinner sig i en annan kommun än den man är folkbokförd i. Bibliotekshuset är den lokal i Karlstad som är öppen för detta ändamål.

När alla röster är inlämnade – förtidsröster som valdagsröster – börjar rösträkningen och ett första preliminärt resultat kommer på valnatten. På "onsdagsräkningen", alltså onsdagen den 14 september, räknar valnämnderna de röster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen och det preliminära resultatet från valnatten uppdateras.

"Om trenden håller i"

En vecka efter valdagen ska det slutgiltiga resultatet för kommun- och regionvalet offentliggöras.

– Dagens siffror visar att Karlstadsborna fortsatt förtidsröstar i större utsträckning än i tidigare val. Men det är först efter onsdagsräkningen som vi vet om trenden håller ända fram, säger Jessica Forssten, valkansliets enhetschef.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterPolitikSamhälleValVal 2022

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.