Anders Ajaxson: ”Jodå, det går att ändra sig”

Krönikor
PUBLICERAD:
Anders Ajaxson har ändrat uppfattning om innebandyn.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi som hör till den envisa och envetna sorten, vi ändrar oss ju inte i första taget. Förr skälldes sådana äldre män för bitvargar och tvärviggar. I Värmland var det väl oftast stönbock man sa – och fortfarande säger?

Men vi till åren komna är faktiskt inga helt hopplösa fall. Efter fyllda sjuttio har jag till exempel kommit fram till att fördelarna med Facebook är betydligt större än nackdelarna. Det går exempelvis rätt bra att föra en seriös samhällsdebatt på detta forum och där ventilera frågor som – av olika skäl – ofta faller utanför de reguljära mediernas ramar.

Det sägs sällan högt, men i praktiken har man som pensionär en betydligt större yttrandefrihet än under yrkeslivet. Vissa sanningar, som förblivit outsagda i det tidigare livet, har man som oberoende pensionär närmast en skyldighet att yppa. Inte minst Facebook står då till buds.

Men så finns det förstås en massa skräp och skryt på Facebook också. I en del fall är behovet av självhävdelse utan gräns. Sådant struntar jag blankt i.

Andra områden för åsiktsbyten? Som idrottsintresserad (under snart sju decennier) har jag ofta mött nya idrotter med skepsis. Här mina tydligaste omsvängningar:

Innebandyn fnös jag åt i början (1980-talet). Min omvärdering är här total. Varje säsong ser jag numera ett 30-tal innebandymatcher, att jämföra med högst ett par ishockeymatcher och aldrig en bandymatch. Detta trots mitt egna förflutna (300–400 spelade seniormatcher) inom sistnämnda två sporter. Intensiteten, snabbheten och artisteriet hos innebandyns utövare, kombinerat med åskådarens närhet till skeendet på planen, tilltalar mig mycket.

Curlingen upplevde jag länge som en nästan plågsamt långsam sport. Curlingens höga krav på precision, goda nerver och strategiskt tänkande uppskattar jag i högsta grad numera. Att en curlingmatch ibland kan ta flera timmar i anspråk har jag inte det minsta emot.

Skidskyttet, denna gamla militäridrott, var länge en sport ute i marginalen. Med eftertryck har den i dag distanserat längdskidåkningen när det gäller oss tv-tittare. Hela tiden ligger dramatiska omsvängningar på lut, beroende hur utövarna klarar att bemästra skyttenerverna.

Och omvärderingar inom politiken 2022? Många svenskars byte från ett Nato-nej till ett Nato-ja är verkligen ingen överraskning i ljuset/mörkret av Ukrainakriget.

Slutligen hyllar jag inför valet den 11 september mer än gärna den gemensamma valdagen, alltså den ”valfrihetsreform” som (sedan 1970) gör att vi på valdagen kan rösta på mer än ett parti i de tre valen. Drygt 30 procent av väljarna brukar ägna sig åt sådan röstsplittring; jag gör det numera varje gång.