Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Sundsta herrgård

Publicerad:
Reporter Monica Kullgren
Monica Kullgren
monica.kullgren@kt.se
Sundsta herrgård från söder. Bilden togs troligen i samband med att staden tog över fastigheten 1951.
Sundsta herrgård från söder. Bilden togs troligen i samband med att staden tog över fastigheten 1951. Foto: Okänd/Värmlands Museum

Sundsta herrgård byggdes 1840 och har används för många skilda ändåmål – dock aldrig som herrgård. Från början var byggnaden ett värdshus. Utanför fanns nöjen som kägelbana och karusell. Från 1868 drevs det jordbruk och industri på ägorna, bland annat en laxkonserveringsfabrik. Den lades ner 1939. Karlstads kommun övertog huset 1951 och drev det först som vandrarhem och ungdomsgård. Fotoåret är okänt.

Sundsta herrgård 2022 används för seniorverksamhet.
Sundsta herrgård 2022 används för seniorverksamhet. Foto: Monica Kullgren

År 1964 byggdes huset ut och fick kafeteria, en stor sal med scen samt en lekskola (i dag: förskola). I slutet av 1970-talet blev huset en kurs- och föreningsgård. Från 1985 bestämde kommunen att PRO skulle driva lokalerna för pensionärsverksamhet. I dag kallas byggnaden för Seniorernas hus och är en träffpunkt för Karlstads äldre invånare.

Artikeltaggar

Gamla CarlstadKarlstadLokalhistoriaMeraPlatsenPROSundsta

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.