Hoppa till huvudinnehållet

Högt elpris gör att ännu fler vill elda: ”Vi är totalt nedringda”

Publicerad:
Paniken över kommande dyra elräkningar gör att många vill elda i sina eldstäder, men det gäller att den är i funktionsdugligt bruk.
Paniken över kommande dyra elräkningar gör att många vill elda i sina eldstäder, men det gäller att den är i funktionsdugligt bruk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När elpriset skjuter i höjden vill allt fler värma upp sin bostad med till exempel en braskamin eller kakelugn. Men det är viktigt att eldstaden är brandskyddskontrollerad för att förhindra bränder.

På Sotning & ventilation i Karlstad betyder detta en anstormning av nya och gamla kunder.

– Vi är totalt nedringda av alla som vill börja elda, säger brandskyddskontrollanten Pascal Serrander.

Att ha en eluppvärmd bostad kan bli en riktigt dyr historia i höst och vinter när elpriset når nya chockhöjder dagligen. Därför letar nu allt fler efter andra möjligheter till uppvärmning och många vill installera nya kaminer eller dra i gång befintliga eldstäder.

Men det är också förenat med fara om de inte är brandskyddskontrollerade – och värre kan det bli om elpriset stiger ännu mer. Nära hälften av landets alla villabränder är eldstadsrelaterade.

– Jag är faktiskt orolig för hur det blir i vinter. Många är naiva och tror att det går att elda i gång sin vedspis eller kakelugn, trots att den inte har varit kontrollerad på 10, 15 kanske 20 år. "Det gick bra sist" kanske de tänker – och det kan bli superfarligt, säger Pascal Serrander.

Han och hans kollegor på Sotning & ventilation i Karlstad har minst sagt bråda dagar. De genomför allt fler brandskyddskontroller och besiktningar av nyinstallerade kaminer.

– Vi märkte en liten ökning när det började bli oroligt i Ryssland och MSB skickade ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer", om vad man behöver ha hemma i kristider. Då började folk ringa mer. Men när elpriset höjdes har antalet samtal ökat något extremt, vi är totalt nedringda. Det är dubbelt så många nu som innan Ukrainakriget och skenande elpriser.

"Vansinniga elpriser"

Väntetiden just nu är cirka tre–fyra veckor, men allt fler vill redan nu boka in en tid längre fram i vinter när de fått en ny kamin installerad.

– Många vill öppna nya skorstenar och installera nya braskaminer. Och vi måste besikta dem innan de får användas. Det brukar vara mycket vid den här tiden på året, men det är ovanligt att det även är så många byten av värmesystem, säger Pascal Serrander och fortsätter:

– Jag förstår verkligen de husägare som har panik nu. Vem vill betala såna vansinniga elpriser? Jag tror absolut att elpriset kommer att fortsätta ligga högt och det kommer hålla i sig med långa leveranstider på skorstenar och kaminer.

Pascal Serrander, brandskyddskontrollant.
Pascal Serrander, brandskyddskontrollant.

Även nygjorda renoveringar i en bostad kan ställa till det.

– Det kan bli farligt när det skett en om- eller tillbyggnad på huset och hantverkaren som är kunnig och professionell på sin sak, inte har stenkoll på brandskydd. Då kan det bli både fel och farligt om det till exempel ligger en träkloss mot en rökkanal som sedan kan ta eld. Har folk renoverat får de gärna ringa oss innan de börjar elda.

Mellan tre till sex år

Brandskyddskontroller är obligatoriska enligt lag och kontrollerna sker med olika intervaller beroende på vilken typ av eldstad det är och hur ofta man eldar. Det kan variera mellan tre till sex år och får endast utföras av en av kommunen godkänd skorstensfejartekniker.

– Vet man om att allt är i sin ordning med besiktning är det bara att köra, men är man osäker ring oss. En del kan vi reda ut på telefon, annars gör vi en brandskyddskontroll.

Vill det sig riktigt illa kan huset brinna ner när rökkanalerna blir för varma och fattar eld. Pascal Serrander betonar därför att det också är viktigt att ha fungerande brandvarnare och släckare hemma.

– Jag vill inte att folk blir oroliga i onödan, det är ingen fara i sig att elda. De som eldar jämt har koll på det här. Är det funktionsdugligt är det bara att köra, inte ett dugg farligare än att sätta på spisen. Men det kan bli farligt om de som inte har koll och börjar elda så in i bänken så fort det börjar bli kallt i vinter. Elda med måtta och dra inte på järnet på en gång.

Fortsatt högt tryck

Så länge elpriset ligger kvar på rekordhöga nivåer tror Pascal Serrander att trycket på besiktningar och brandskyddskontroller kommer att bestå.

– Vi hinner – alla ska få sina besiktningar till slut, men det kan ta lite längre tid. Tack och lov är det leveranstider även på nya kaminer, annars hade vi haft ännu mer att göra. Det är det uråldriga sättet att värma sig som kommer till tillbaka och det tycker jag som skorstensnörd är fint. Det ger både kärlek och värme.

Brandskyddskontroll

Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av att den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt i huvudsak överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.

Kommunen ansvarar för att brandskyddskontroll utförs på det som enligt lagen om skydd mot olyckor ska rengöras (sotas). Brandskyddskontrollen är den enda kontroll av brandskyddet som regelbundet sker i bostäder.

Vid brandskyddskontrollen, som endast får utföras av behörig kontrollant, kontrolleras förbränningsanläggningens säkerhet ur brandskyddssynpunkt. Efter kontrollen dokumenterar och meddelar den som utfört kontrollen vad som kontrollerats och vad som framkommit vid kontrollen.

Artikeltaggar

BrandskyddEkonomiElpriserKarlstadMSBNyheterSotareVedeldning

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.