Hoppa till huvudinnehållet

Vältrafikerad väg splittrar skolbygget

Publicerad:
Reporter Monica Kullgren
Monica Kullgren
monica.kullgren@kt.se
Hammalundens skola F-6 invigdes i våras. Nu planerar man för Hammarlunden 7-9.
Hammalundens skola F-6 invigdes i våras. Nu planerar man för Hammarlunden 7-9. Foto: Monica Kullgren

På måndag väntas Hammarö kommun fatta beslut om Hammarlunden 7–9 ska byggas på norra eller södra sidan om Lövnäsleden. Oavsett utgång måste trafiksituationen och barnens säkerhet ses över.

Lövnäsleden klyver skolans upptagningsområde itu. I dag ligger både Hammarlundens nuvarande 7–9, som ska rivas, och nya Hammarlunden F–6 på den norra sidan om leden. Där ligger också de nybyggda idrottshallarna för båda skolorna och Kulturskolan.

– Det är högst olämpligt med en trafikled i ett skolområde, säger kommunalrådet Solveig Gard (S), som tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tagit ställning för det norra alternativet för ny högstadieskola.

Oppositionen menar däremot att det blir för trångt på norra området för att klara logistiken.

Ökat elevantal

Fler elever kommer att tillhöra Hammarlundens skolor i och med de nya bostadsområdena i norra Anneberg. Sammantaget räknar man med att antalet elever ökar från 850 till drygt 1200 år 2025. Därför behövs det mer utrymme för av- och påstigningsplatser längs skolan vid Lövnäsvägen. Den ökade trafiken innebär också att cirkulationsplatsen vid Lövnäsleden, Nätvägen och Lövnäsvägen måste byggas om och detta fördyrar det norra alternativet.

– Den rondellen måste ändå byggas om och därför lyfter vi nu ut den kostnaden ur projektet, sa Solveig Gard (S) på kommunfullmäktiges möte i juni.

Att rondellen behöver breddas oavsett skolbygget bekräftar Rikard Enér, projektledare för skolprojekten i Hammarö kommun.

"Kortsiktig politik"

Oppositionens Mattias Joelsson (KD) är inte nöjd med expansionsmöjligheterna om man väljer det norra alternativet.

– Remissvaren gav tyvärr ingen trygghet i att skolan har utbyggnadsmöjligheter om den placeras på norra sidan. Dessutom var barnkonsekvensanalysen från F-6 skolan inte positiv till den föreslagna placeringen. Jag är förvånad att majoriteten driver en så kortsiktig politik, säger Mattias Joelsson (KD) i en skriftlig kommentar till Karlstads-Tidningen.

Solveig Gard (S) menar att en stor expansion ändå inte är aktuell.

– Vi vill inte ha en större skola. Om behov uppstår får vi lösa det på annat sätt.

Korsar vägen

Om Hammarlunden 7–9 placeras söder om Lövnäsleden sparas befintliga grönområden i nuvarande skolområde. En barnkonsekvensanalys visar att många barn vill ha kvar sin skolskog, som kommer att bli mindre om det norra alternativet väljs.

– Det kommer att finnas en pedagogisk skolskog på södra sidan, säger Solveig Gard (S).

En placering av skolan på södra sidan innebär att högstadieeleverna måste korsa Lövnäsleden för att komma till sina idrottslektioner. De sjätteklassare som har språkval ska ha de lektionerna i högstadieskolan.

I det södra alternativet vill man styra barnen att använda den nuvarande gångtunneln vid nya F–6-skolan. Det finns också förslag på att bygga ett övergångsställe vid rondellen vid Rosenlund.

Olycksrisk

Passagerna räknas ändå som en riskfaktor, eftersom barnen frestas korsa vägen även där det inte är trygga passager.

– Om bara ett barn springer över vägen och det händer något kan inga pengar i världen ersätta det, säger Solweig Gard (S).

Befolkningen växer

Traditionellt bor många av Hammarlundens elever norr om Lövnäsleden. De nya bostadsområdena ändrar den fördelningen. Dessutom växer befolkningen på Östra Hammarö.

– Det finns bostadsområden på båda sidor av Lövnäsleden. Oavsett var politiken beslutar att placera skolan, kommer det vara elever som måste korsa Lövnäsleden. Vilket av dessa områden som har flest elever finns det i dag inget underlag på, säger projektledare Rikard Enér.

Artikeltaggar

Hammarlundens skolaHammaröMattias JoelssonSkola och utbildningSolveig Gard

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.