Hoppa till huvudinnehållet

Folkfest med prideparad

Publicerad:
Skulpturen ”Nils Ferlin steppar” är finklädd inför Pride.
Skulpturen ”Nils Ferlin steppar” är finklädd inför Pride. Foto: Monica Kullgren

Efter två år av pandemi går prideparaden genom Karlstad igen.

– Det är viktigt att vi inte tar våra rättigheter för givna, säger Matilde Konglevoll, ordförande i Wermland pride.

Prideveckan pågår i Karlstad och därför ser vi många regnbågsflaggor vaja. På lördag blir det folkfest i Museiparken med föreläsningar, musik, politikersamtal – och prideparaden som går genom stan.

Nytt för i år är att Wermland pride livesänder från Museiparken.

Matilde Konglevoll, ordförande i Wermland Pride.
Matilde Konglevoll, ordförande i Wermland Pride. Foto: Mimmi Törnberg

– Vi har tyvärr fått signaler om att en del människor inte vågar vara med. Samhället har inte kommit så långt i hbtq-frågor som vi tror och det är ett problem som finns även i Värmland, säger Matilde Konglevoll.

Regnbågsfamiljen

Förskolläraren Monica Johansson inleder programmet i Museiparken med en föreläsning om regnbågsfamiljen och dess vardagsrelationer och utmaningar. Därefter får vi veta mer om hbtq-perspektiv i spelvärlden.

– Spelutvecklaren Anna Högberg Jenelius föreläser om hur hbtq+-personer inkluderats i datorspel förr och nu. Jag tror att en hel del ungdomar kommer att tycka att det är intressant, säger Matilde Konglevoll.

Politikersamtal

Eftersom det är valår kommer politiker från kommun, region och riksdag tillsammans med RFSL att samtala på scenen om aktuella hbtq-frågor. De inbjudna partierna är S, V, Öppna Moderaterna, L, MP, C och Sjukvårdspartiet i Värmland.

– Årets Pridekämpe kommer att utses av Wermland pride, och vem det blir är hemligt, säger Matilde Konglevoll. Vår officiella efterfest efter paraden äger rum på Teburu.

Fest med fokus på hbtq

– Jag hoppas att Pride blir en bra folkfest och att vi använder de här timmarna till att sätta fokus på hbtq-frågor, fortsätter Matilde Konglevoll.

Prideparaden genom Karlstad börjar klockan 15.00, men redan klockan 10.00 börjar folkfesten i Museiparken. Foto från ett tidigare år.
Prideparaden genom Karlstad börjar klockan 15.00, men redan klockan 10.00 börjar folkfesten i Museiparken. Foto från ett tidigare år. Foto: Ola Håkansson

– Wermland pride behövs för alla människors rätt att älska. Det är inget vi får ta för givet. Vi läser i tidningarna om hur folk blir slagna för att de har en annan sexuell läggning än vad de flesta har. Bara det att människor säger till oss att de inte vågar komma på festivalen säger oss att frågan är högst aktuell, säger Matilde Konglevoll och avslutar med:

– Alla är välkomna! Det finns rum och plats åt alla människors rätt att existera precis som de är. Det ska inte vara en dröm.

Wermland Pride

Lördagens program i Museiparken

10.00 Föreläsning: Regnbågsfamiljen

11.00 Musik med Adopkid & Feelingsannoyme

11.40 Föreläsning: HBTQ+ i spelvärlden

12.45 Politikersamtal

13.40 Prisutdelning: Årets Pridekämpe

14.10 Musik med Thomas Rimeika

15.00 Parad från Museiparken genom stan och tillbaka till Museiparken.

16.30 Avslutning

17.00 Efterfest på Teburu

Festivalprogrammet uppdateras på Pride Wermlands Facebook och Instagram. Livesändningarna sker på Facebook.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadMatilde KonglevollMuseiparkenPrideWermland Pride

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.