Hoppa till huvudinnehållet

Busstrafiken i stan firar 100 år

Publicerad:
Bussar på torget för högertrafikomläggningen 1967.
Bussar på torget för högertrafikomläggningen 1967. Foto: Bertil Ludvigsson

På lördag åker du gratis buss och båtbuss i Karlstad. Ta linje 12 till Mariebergsskogen där Karlstadsbuss har familjefest med veteranbussar, dubbeldäckare och den senaste el-bussen.

– Vi vill fira att stadstrafiken i Karlstad har funnits i hundra år, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort, hos Region Värmland kollektivtrafik.

Mathias Lindgren, trafikchef tätort, Region Värmland Kollektivtrafik.
Mathias Lindgren, trafikchef tätort, Region Värmland Kollektivtrafik. Foto: Monica Kullgren

År 1922 fanns det sex busslinjer i Karlstad som alla utgick från Stora torget. En bussresa kostade 25 öre, vilket motsvarar sju kronor i dag. Tekniken har utvecklats mycket under denna tid.

– Redan 1991 körde Karlstads bussar på "citybränsle" och hade de renaste buss-utsläppen i hela Europa, berättar Mathias Lindgren. I dag är sju av våra bussar eldrivna och resten drivs med biogas.

Snabbt resande

– Framtidens bussresande ska vara snabbt, fortsätter Mathias Lindgren. Det löser vi med bussgator, prioriterade ljussignaler för buss och rakare körsträckor.

Mathias Lindgren rekommenderar att åka S-linjen för att få framtidens bussupplevelse:

– Då får man också lite historia med sig eftersom den åker över gamla stenbron.

Klippkort och "respass"

I Mariebergsskogen visar Karlstadsbuss upp en elbuss och en dubbeldäckare och har även bjudit in Värmlands bussveteraner som ställer ut några av sina bussar från åren 1932–1969.

Linjebuss Volvo B-58 från 1969 med Säfflekaross.
Linjebuss Volvo B-58 från 1969 med Säfflekaross. Foto: Monica Kullgren

Gammal som ung får gå in och titta hur det ser ut, prata buss och se en utställning om kollektivtrafiken i Karlstad förr. Minns du klippkortet, "respasset" och "turkronan" som kom före dagens rese-app?

Väcker minnen

Gunnar Johansson i föreningen Värmlands bussveteraner är bussförare i tredje generationen och har kört buss sedan 1966. På lördag träffar han besökarna i Mariebergsskogen.

Volvobussen B 513 från 1948 har använts som en av de vita bussarna i filmen Eld och lågor (2019).
Volvobussen B 513 från 1948 har använts som en av de vita bussarna i filmen Eld och lågor (2019). Foto: Monica Kullgren

– Vi har en unik samling bussar i vårt garage i Alster. Bussarna väcker minnen hos de som får se dem. Folk kommer ihåg att "det var en sån här buss som jag åkte till mormor med", säger Gunnar Johansson. Barnen gillar särskilt den äldsta bussen från 1932.

En Renault TN4H från 1932 är en av de populäraste klenoderna som Värmlands bussveteraner visar. Från början drogs den av hästar och moderniserades sedan för motordrift med rutor och dörrar.
En Renault TN4H från 1932 är en av de populäraste klenoderna som Värmlands bussveteraner visar. Från början drogs den av hästar och moderniserades sedan för motordrift med rutor och dörrar. Foto: Monica Kullgren

– I föreningen brukar vi träffas och meka och för den sociala samvaron. Vi hoppas på återväxt för det börjar bli brist på folk som vet hur man kör de äldre bussarna och som kan restaurera dem, berättar Gunnar Johansson.

Gunnar Johansson i Värmlands bussveteraner har kört buss sedan 1966. Här sitter han inuti den vita bussen Volvo B 513, som använts vid filminspelning.
Gunnar Johansson i Värmlands bussveteraner har kört buss sedan 1966. Här sitter han inuti den vita bussen Volvo B 513, som använts vid filminspelning. Foto: Monica Kullgren

Busskalas

Lördagen den 27 augusti kl. 11–15.

Titta på bussar och busshistoria i Mariebergsskogen.

Aktiviteter för barn: Trollkarl, rita din drömbuss med mera.

Åk gratis buss i Karlstad 10-16.

Rekommenderade busslinjer:

Buss 12 från Norra Kroppkärr via Stora torget till Mariebergsskogen.

Linje S från Stora torget till Rud.

Båtbussarna.

För mer information, se www.karlstadsbuss.se

Artikeltaggar

AlsterFamiljKarlstadKarlstadsbussMariebergsskogenMathias LindgrenNöje/KulturRegion VärmlandVärmlands bussveteraner

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.