Hoppa till huvudinnehållet

Platsen: Inre hamn, Bryggudden

Publicerad:
Reporter Monica Kullgren
Monica Kullgren
monica.kullgren@kt.se
Bryggudden 1962.
Bryggudden 1962. Foto: Karlstads kommun

Löfbergs-skrapan, byggd 1960, är ett känt landmärke i Karlstad och klassad som särskilt kulturhistoriskt värdefull. Glasfasaden släpper in mycket ljus och visar samtidigt utåt vad man gör inne i kaffefabriken. Bilden är från 1962. Då var Bryggudden ett slitet hamnområde med magasin och industrier. Tegelmagasinen byggdes 1941 efter att hela Bryggudden eldhärjats av pyromanen Arvid Hjärpe. Nu är de klassade som kulturhistoriskt värdefulla. Kvarteret närmast i bild uppfördes under 1950- och 1960-talen. Till höger skymtar Södra pråmkanalen, ritad av kanalbyggaren Nils Ericson. Kanalen invigdes 1838 och var ännu in på 1930-talet en viktig transportled för pråmar och flottgods från Klarälven till Vänern. År 1957 upphörde den kommersiella trafiken och det fanns förslag om att fylla igen kanalen för att förbättra trafikförbindelserna inne i Karlstad.

Bryggudden 2022.
Bryggudden 2022. Foto: Monica Kullgren

Det nya höghuset med bostäder, byggt 2013, är den mest påtagliga förändringen som syns på Bryggudden. Många byggnader har rivits. Tegelmagasinen från 1941 har omvandlats till restauranger och kontor med en strandpromenad. Bakom dem finns ett trendigt bostadsområde. Södra pråmkanalen räddades från att fyllas igen och är i dag en del av Karlstads stadsbild och används av båtbussarna på sommaren.

Artikeltaggar

BrygguddenGamla CarlstadInre hamnKarlstadLokalhistoriaMeraPlatsen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.