Den värmländska trion Tant Grahn har en kärlek till jazz, bossanova och den svenska visan.
På sin andra skiva ”Klar låg himlen över viken”, som släpps under Frödingdagarna, hyllar de Gustaf Fröding med tonsättningar av hans dikter.
– Vi vill bidra till den breda variation som finns av tonsättningar av Fröding. Det finns fortfarande dikter av honom som inte tonsatts. En del av dem har vi fångat upp på vår skiva, säger kompositören Anders Grahn.
– Fröding känns fortfarande aktuell, fortsätter Anna Grahn, vokalist. Det är enkelt att sätta in hans dikter i ett nutida sammanhang.
Egen musikalisk stil
Precis som på den förra skivan är musiken inspirerad av jazz, bossanova och svensk folkmusik. För att anknyta till Frödings tid blir det ännu mer musikaliska beröringspunkter med den svenska visan.
– Vi vill bejaka den här stilen som jag tycker är underutnyttjad i dag, säger Anders Grahn och fortsätter:
– Jazz och bossanova är något vi gillar. Det är lite speciellt för oss att kombinera det. Vi har också inspirerats av Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund.
Låter mäktigare
Anna Grahn tycker om när musiken svänger och man känner för att dansa till den. Det hittar hon i alla de musikstilar som gruppen arbetar med.
Vid högtidsceremonin på Frödingdagarna får Tant Grahn förstärkning av tre musiker, som också spelar på skivan.
– Det låter förstås mäktigare när de är med, säger Anders Grahn.
Sorgligt och glatt
Fler sånger på skivan är sorgliga, precis som Frödings dikter ofta var, till exempel "En ghasel" och "Det borde varit stjärnor".
– För att lätta upp det hela har vi också med glada och humoristiska visor, som "När banan blir färdig" och "Skrömt", säger Anders Grahn.
– "När banan blir färdig" är aktuell för Karlstad just nu, säger Anna Grahn. Det talas ju om höghastighetståg till Oslo och då är det som om en ny sorts järnväg kommer hit än den som Fröding skrev om.
Ung publik
Anders Grahn arbetar som svenskalärare och brukar läsa Fröding tillsammans med sina gymnasieelever.
– Hans dikter fungerar utmärkt ännu 130 år efter att de skrevs. De problem de beskriver är så pass allmängiltiga. Bitvis känns språket lite gammalt, men de är helt begripliga för en ung publik i dag. Vi hoppas att fler kommer att få upp ögonen för Frödings poesi.
Frödingdagarna 20–22 augusti
Lördag: Högtidsprogram på Alsters herrgård med musik, diktläsning och prisutdelning.
Söndag: Bussresa till olika platser från Gustaf Frödings barndom. Utgår från Värmlands museum till Alsters herrgård och tillbaka. Avslutas med stadsvandring i Karlstad.
Måndag: Diktprogram vid Gustaf Fröding-statyn på Stora torget.
För fullständigt program, se www.frodingsallskapet.se