Gallerierna rivstartar konsthösten

Publicerad:
Skulptörerna och det gifta paret Ann Carlsson Korneev och Viktor Korneev har utställning på Galleri Konst i Karlstad. Foto: Pressild

Efter sommaruppehållet drar nu Karlstads gallerier i gång utställningssäsongen på allvar igen.

Fem vernissager går att besöka på fredag och där väntar alltifrån skulpturer, fotorealistiskt måleri, keramik till en djupdykning i arbetarrörelsen.

Till Galleri Ekdahl kommer Valdas Kurkleitis som ska visa sina keramikhuvuden i en utställning han kallar "Reflektioner". Hans människohuvuden är abstrakta utan några särskilda ansiktsdrag och ska spegla människans förhållande till naturen, närmiljön samt relationen till sig själv och andra människor.

Valdas Kurklietis är född och uppvuxen i Litauen, men bor och arbetar i Stockholm sedan 2015. Han har i 20 år varit verksam som keramiker och har haft flera separatutställningar både i Litauen och Sverige, men även deltagit i ett stort antal projekt och grupputställningar i flera andra länder.

Utställningen pågår till den 4 september.

Äkta par ställer ut

Till Galleri Konst i Karlstad kommer skulptörerna och det äkta paret från Fjällbacka: Ann Carlsson Korneev och Viktor Korneev. Det är inte första gången de ställer ut i Värmland och har under sina långa karriärer både haft separat- och grupputställningar här och finns representerade med flera offentliga verk runt om i Karlstad.

Viktor Korneev, som är född i Ryssland och har studerat på flera konstskolor där, är mannen bakom den i ögonfallande skulpturen "Med ett leende" som är placerad i Inre hamn. Ann Carlsson Korneev är utbildad i arkitektur och skulptur på Konstfack i Stockholm. Hon använder huvudsakligen sten som material i sitt skapande och hennes verk "Madonna III" står utanför universitetet och "Cirkulär bana" finns i entréhallen till Stadsbiblioteket.

Parets skulpturer går att se fram till den 3 september.

Karlstadskonstnären Björn Nordström som är känd bland annat för sina fotorealistiska kvinnoporträtt ställer ut på Galleri Mats Bergman fram till den 3 september.

"Vad jag vill förmedla med min konst är en balansgång mellan något vackert och samtidigt något sorgfullt. Hopp och hopplöshet. En känsla som är nära melankoli. Samtidigt vill jag behålla verken väldigt neutrala och även hålla dem så avskalade och okonstlade som möjligt. Vilket gör att betraktaren själv bestämmer hur hen upplever verken utan att styras till en specifik känsla", skriver han själv i ett pressmeddelande.

Förstärker kontraster

Björn Nordström är autodidakt och har målat hela sitt liv, främst med akryl där han beskriver sig själv som något av en perfektionist. Hans tavlor är detaljrika och använder sig av ljus och skuggor för att förstärka kontraster och känslor.

Pär Westling ställer ut sina målningar på Galleri Värmland.
Pär Westling ställer ut sina målningar på Galleri Värmland.

På Herrhagen ställer även Pär Westling från Karlstad ut sina experimentella och nonfigurativa målningar på Galleri Värmland och på Konstfrämjandet visas "Rörelsens andning" som är ett projekt mellan konstnärer och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Projektet blev en utställning redan 2021 där sex konstnärer med olika inriktning djupdykt i arkivet och tillsammans undersökt hur det som mötesplats kan fungera i relation till ett konstnärligt arbete.

Båda utställningarna går också att se fram till den 3 september.

Artikeltaggar

Björn NordströmGalleri EkdahlGalleri Mats Bergmangalleri värmlandHerrhagenKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstfrämjandetNöje/Kulturoffentlig utsmyckning

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare