Färgglada glädjespridare på Flamencofestivalen

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
De kommer att vimla på Karlstads gator i sina fina klänningar. Bakre raden: Patricia Edvardsson, Renée Ricken och Pernilla Strömgren. Främre raden: Majken Theander, Stina Häggström, Amelia Arlauskyte, Mathilda Lovén, Alice Isaksson, Olivia Lovén.
Foto: Monica Kullgren
Nu får Karlstad en riktig vitamininjektion inför hösten. Stadens första flamencofestival är här!

Det blir en hel vecka med spanskt tema: Dansuppvisningar, workshops och prova-på-kurser.

Dramatisk dans

Flamenco är en dramatisk dans där de kvinnliga dansarna tar hjälp av sina vida kjolar, sjal och solfjäder för att förstärka dansens rörelser.

Patricia Edvardsson är eldsjälen bakom Flamencofestivalen. Här lär hon ut solfjädersteknik till bland andra Amelia Arlauskyte och Mathilda Lovén.
Foto: Monica Kullgren

– Man ska dansa flamenco med stolthet och glädje – och lite vemod, säger festivalens initiativtagare Patricia Edvardsson, som är danslärare på Bailando studios och Patricias danscenter.

– Kanske ser man bister och ledsen ut när man framför flamenco, men det beror på att man går in med så mycket starka känslor i dansen, fortsätter hon. Dansen ger glädje!

Vill få fler att le

De färggranna volangklänningarna väcker uppseende.

– Alla blir väldigt glada när vi kommer förbi med vår klädsel. Nu kan vi nå fler, få fler att le och känna lite glädje i kroppen, fortsätter Patricia Edvardsson.

"Det började med att jag var här för att dansa hiphop." Mathilda Lovén, till höger, följde med sin syster Olivia Lovén till Bailando studios. Nu dansar de även flamenco.
Foto: Monica Kullgren

Stora torget och Soltorget är Flamencofestivalens mittpunkt. Karlstads nära åttio flamencodansare i åldrarna tre till åttio år kommer att turas om att hålla i gång programmet.

Stort engagemang

Höjdpunkten för veckan är en stor show på Scalateatern med internationella artister. I Bailando studios på Axgatan ordnas också workshops i dans, flamencogitarr och flamencosång som leds av världsartister.

Pernilla Strömgren visar hur den vida flamencokjolen svänger i dansen.
Foto: Monica Kullgren

– Det blir alltid stort när Patricia gör någonting, säger Pernilla Strömgren, danselev som själv blivit instruktör.

– Det känns fantastiskt att så många artister och dansare är med, säger Patricia Edvardsson, som vill sprida spansk kultur och inspirera fler i Karlstad till att upptäcka flamenco.

Ur programmet

Måndag–fredag 16:15 Uppträdanden och aktiviteter på Stora torget.

Måndag–fredag 16:30 Uppträdanden och aktiviteter på Soltorget.

Torsdag 15:00 Uppträdanden och aktiviteter i Kronoparken.

Torsdag 18:00 Workshops i flamenco, flamencogitarr och flamencosång, Bailando studios.

Lördag 10:00 Flamencoparad från Värmlands museum till Stora torget.

Lördag 18:00 Flamencoshow med internationella artister, Scalateatern.

Söndag 13:00 och 14:30 Interaktiv dansföreställning av barn för barn. Alla barn är välkomna upp på scen, Bibliotekshuset.

Söndag 13:10, 14:10, 15:10 Lär dig dansen sevillanas, Värmlands museum.

Hela festivalprogrammet finns på www.flamencofestivalen.se.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.