Sara Gunnarsson: ”Det laddas för val”

Ledare
PUBLICERAD:
”Var än man är på nätet, så möts man framför allt av politiska budskap om en gata, Hamngatan.”, skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Jonas Klint
Äntligen är augusti här och det laddas för val. Frågor som är avgörande för vår framtid kommer att diskuteras och många kommer att engagera sig.

De politiska partierna kommer presentera ståndpunkter både för att locka väljare och sticka ut från mängden. I Karlstad verkar särskilt en fråga hamna i fokus.

Det är nog många Karlstadspolitiker som känner en kall kåre längst ryggraden när man tänker på kommunalvalet 2018. Valet präglades av en debatt om Skutbergets framtid. Ärligt talat en liten fråga i förhållande till kommunens ansvarsområde, men ändå en fråga som tog stor plats. Endera var man för den utpekade planen eller så var man strängt mot. Och tyvärr fick andra frågor som skola, vård och omsorg stå tillbaka för debatten om Skutberget.

Med detta i färskt minne hade man trott att valrörelsen 2022 skulle bli annorlunda. Att den politiska debatten skulle präglats av ideologiska ståndpunkter och att frågorna skulle bli fler. Men så känns det inte när man träffas av partiernas sponsrade inlägg på sociala plattformar. Nej, för var än man är på nätet, så möts man framför allt av politiska budskap om en gata, Hamngatan.

För flera partier verkar detta vara en av de viktigaste valfrågorna och kanske den frågan som man lägger mest krut och kraft på. Ännu en ”Skutbergsfråga” där man endera är för den bestämda riktningen eller mot. Nej, för tyvärr handlar inte budskapen man träffas av, om alla barns rätt att gå ur skolan med godkända betyg eller äldres möjlighet till ett aktivt liv. Nej, de handlar om en gata genom stan.

En bilväg som framför allt boende på Hammarö använder sig av, för att ta sig till och från jobbet. En väg som går rakt genom stan och tillsammans med järnvägen klyver stadskärnan i två. Det är också den gata där partikelvärdena är som högst i hela stan.

Man kan fråga sig om den politiska profileringen av Hamngatan egentligen är symptom för något annat. Att det är svårare att profilera sin ideologi idag och att ”hårda” frågor är enklare att diskutera än ”mjuka”. Att Hamngatan är något konkret, något det går att ta på och att man därför tror att väljarna enklare kan ta in åsikten. En annan lite mer långsökt tanke är att Karlstad är en mycket välfungerande kommun och att det därför svårt att få till en politisk konflikt om kärnverksamheten.

Oavsett hoppas jag att de stora frågorna i kommunvalet kommer vara mer ideologiska och handla om just kärnverksamheten. Skola, vård och omsorg. Det är också det jag hoppas och tror kommer avgöra vilket parti väljarna lägger sin röst på den 11 september.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.