Tim Sterner: ”Läs i stället för att bränna”

Krönikor
PUBLICERAD:
Om man jämför uppslutningen vid Paludans lilla uppvisning med uppslutningen vid Klasmossen så blir det snabbt tydligt att godheten segrade.
Foto: HP Skoglund

Det har väl knappast gått någon förbi att danske högerextremisten Rasmus Paludan besökte Kronoparken under fredagen för att demonstrera mot Islam genom att bland annat bränna Koranen.

Med åtta år som journalist bakom mig är jag naturligtvis en fanbärare för yttrandefrihet. Det fria ordet är ett bevis på att vi lever i en sund demokrati. Men likaså är religionsfrihet. Vi kan inte ha det ena utan det andra.

Jag tycker även att vi som ansvarsfulla samhällsmedborgare alltid har en skyldighet att fråga oss själva vad vi har för avsikter när vi utövar vår yttrandefrihet och hur det påverkar våra medmänniskor. Är det alltid nödvändigt bara för att vi kan? Är det alltid rätt? I USA har medborgare rätten att bära skjutvapen. Det betyder inte att det alltid är rätt eller lämpligt. Vilket bevisas om och om igen.

Människor som Paludan använder yttrandefriheten som en ursäkt för att provocera och bete sig respektlöst gentemot andra människor. I processen tär de dessutom på polisens tid och resurser. Allt för att kasta bränsle på sin eld och driva igenom sin fientliga agenda.

Det är dock upplyftande att se sådant hat och negativitet kontras med något positivt som i stället inspirerar till glädje och skratt. I det här fallet anordnades en aktivitetsdag på Klasmossen. Om man jämför uppslutningen vid Paludans lilla uppvisning med uppslutningen vid Klasmossen så blir det snabbt tydligt att godheten segrade.

Vi kan inte neka Paludan och hans likar utrymme, men vi kan kontra det med något annat. En motpol. En annan sida av myntet.

En sida som lyfter fram det vackra med mångkultur och inkludering.

Vi blir ju så mycket bättre tillsammans, om vi ger varandra chansen och strävar efter gemensam respekt och förståelse i stället för respektlöshet och ovilja att sätta sig in i andras liv eller perspektiv.

Vad hade alla länder och kontinenter varit i dag om det inte hade upprättats handelsvägar? Ensamma små öar. Vilket sanslöst bortfall av kunskap och inspiration.

Man blir ju deprimerad bara av tanken. Vad liten ens värld hade varit. Vad mycket mindre vi skulle veta. Det hade ju varit lika mycket av en förlust som att bränna böcker.

Tänk vad mycket kunskap och förståelse som går upp i rök. Så mycket historia och kulturellt värde som blir aska och sprids med vinden.

Det mest tragiska är att de som bränner böcker är de som mest skulle behöva läsa dem.

Som Sean Connerys karaktär Henry Jones säger till en naziofficer i tredje Indiana Jones-filmen; ”goose-stepping morons like yourself should try reading books instead of burning them”.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.