Hoppa till huvudinnehållet

Folkdräkter visas på Alsters herrgård

Publicerad:
Ann Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland, och Bibbe-Lott Åsbom Kunze, Hembygdsgillet i Karlstad, står bland dräkter från Dalby socken. I två år har de arbetat med utställningen "Klädd i dräkt".
Ann Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland, och Bibbe-Lott Åsbom Kunze, Hembygdsgillet i Karlstad, står bland dräkter från Dalby socken. I två år har de arbetat med utställningen "Klädd i dräkt". Foto: Monica Kullgren

I tre veckor finns en unik möjlighet att se folkdräkter från Klarälvdalen samlade på ett och samma ställe i Magasinet på Alsters herrgård på utställningen "Klädd i dräkt". Det kommer även finnas möjlighet att få dräktrådgivning och pröva på hantverk.

– Vi har valt att visa folkdräkter från Klarälvdalen på grund av att vi måste begränsa oss. Helst hade vi velat visa dräkter från hela Värmland, säger Ann Gullbrandsson, Länshemslöjdsföreningen i Värmland, som är en av initiativtagarna till utställningen.

Foto: Monica Kullgren

Gammalt och nytt

Magasinet på Alsters herrgård är redan fyllt till brädden av folkdräkter, skyltdockor och en provisorisk syateljé där dräkterna ses över och kompletteras i sista stund. En del är originalkläder och andra plagg är sydda i modern tid baserat på äldre förlagor. Man har fått låna dräkter från både privatpersoner och föreningar.

Lisbeth Gruvholm rättar till en väst som är sydd i modern tid efter gammal förlaga.
Lisbeth Gruvholm rättar till en väst som är sydd i modern tid efter gammal förlaga. Foto: Monica Kullgren

– Folkdräkter var från början de vanliga kläder som allmogen hade förr i tiden. Vi visar bland annat en långrock som bars till vardags av Jöns Persson från Holspersgården i Sysslebäck så sent som år 1928, säger Ann Gullbrandsson.

Bevarad dräkttradition

– Det är framför allt norra Värmland som har en lång dräkttradition. Där bar man dräkt längst. I sydliga socknar har dräktbruket ofta gått förlorat. Genom hembygdsrörelsen och folkdansrörelsen rekonstruerades folkdräkter under 1900-talet, till exempel för Hammarö och Ullerud, fortsätter Ann Gullbrandsson. Dessa visas också på utställningen.

Här visas bland annat Ullerudsdräkten som komponerades på 1940-talet baserat på gamla bouppteckningar.
Här visas bland annat Ullerudsdräkten som komponerades på 1940-talet baserat på gamla bouppteckningar. Foto: Monica Kullgren

– Man kan rekonstruera dräkter genom att man till exempel hittar tyglappar som använts som tätning mellan timmerstockar eller i trasmattor. Där hittar man material och färger som kan ha använts i det historiska dräktskicket. Med dräktintresset får man mycket kulturhistoria på köpet! säger Bibbe-Lott Åsbom Kunze, Hembygdsgillet i Karlstad, som även hon varit med från början i planeringen av utställningen.

Yngre generation

Bibbe-Lott Åsbom Kunze hoppas att det kommer många yngre besökare:

– Vi vill att det här ska inspirera yngre människor att bli intresserade och lära sig hantverket. Vi behöver folk som kan sy, göra mönster och annat så att kunskapen inte dör ut med oss.

Förberedelse för visning. De vackra klänningarna i bakgrunden är från senare delen av 1800-talet och har lånats från Norra Ny hembygdsgård.
Förberedelse för visning. De vackra klänningarna i bakgrunden är från senare delen av 1800-talet och har lånats från Norra Ny hembygdsgård. Foto: Monica Kullgren

Bondbröllop

Utställningen öppnas med tal av landshövding Georg Andrén och en dräktparad där vem som helst som har en folkdräkt, även utländsk, kan gå med.

Under utställningshelgerna finns program med bland annat dräktrådgivning och föreläsningar. Den som föranmäler sig kan få pröva på tvåändsstickning och broderi på vadmal. På sista utställningsdagen får vi se en dräktparad med mannekänger iklädda folkdräkter från Klarälvdalen, bland annat ett brudpar med dräkter från 1850.

Dräktpoliser välkomna

– Det är kul att diskutera dräkter och man lär sig alltid något. Vi hoppas få utmaningar. Jag hoppas att det kommer någon dräktpolis, säger Ann Gullbrandssson.

Länshemslöjdsföreningen i Värmland och Hembygdsgillet i Karlstad har skapat utställningen i samarbete. Utställningen pågår 23 juli till 13 augusti och har öppet varje dag 11:00 till 17:00.

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdFolkdräktHantverkHembygdsgillet i KarlstadHemslöjdLänshemslöjdsföreningen i VärmlandNöje/KulturSysslebäckUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.