Hoppa till huvudinnehållet

Möt trollen i Mariebergsskogen

Publicerad:
Kloka trollmor (Charlotte Forsman) vet hur barnen kan hjälpa Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) som trillat. Alven Alva (Caroline Forsman) och Trulsan (Alva Söderberg) hänger på.
Kloka trollmor (Charlotte Forsman) vet hur barnen kan hjälpa Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) som trillat. Alven Alva (Caroline Forsman) och Trulsan (Alva Söderberg) hänger på. Foto: Monica Kullgren

Årets troll har kommit till Mariebergsskogen! Den här gången behöver de barnens hjälp med att lösa mysteriet med de nedsågade träden.

Skogen är spelscenen för denna interaktiva teaterföreställning där barnen tillsammans med skådespelarna får lösa ett mysterium i den tätaste skog som Mariebergsskogen kan erbjuda. .

Vi samlas vid Acksjöns kapell mellan övre lekplatsen och Lillskogen. Sedan går vi med vår guide Olle tillräckligt långt in på skogsstigen för att vi snart ska få både höra och se ett troll! Och det kommer fler och fler.

Trulsan (Alva Söderberg) och Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) tycker om snälla barn.
Trulsan (Alva Söderberg) och Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) tycker om snälla barn. Foto: Monica Kullgren

Rädda för barnen

En del troll blir rädda för barnen, men snart förstår de att barnen är snälla. Då berättar de för dem om ett problem de har. Någon har sågat ner granar i trollskogen och tagit deras bark. Den gröna alven Alva, som har stora och känsliga öron, tycker att det värsta är ljudet av sågen. Hon får så ont i öronen att hon har börjat höra dåligt. Nu måste de hitta den som gör så här.

Den kloka trollmor vet att det finns ett troll som älskar att äta granbark. Kan det vara Barkis som är i farten?

Trollet Barkis (Kasper Walan) håller upp sin trollspegel. Kan man lita på honom?
Trollet Barkis (Kasper Walan) håller upp sin trollspegel. Kan man lita på honom? Foto: Monica Kullgren

Spännande för de små

Föreställningen riktar sig till barn mellan tre och åtta år i sällskap med en vuxen. Trollen är ju ”fula som troll” och ibland kan det kännas läskigt för den som är liten både att vara i skogen och att se trollen. Men det är också spänningen som gör trollvandringarna så populära. Detta är artonde året som Mariebergsskogen ger dem, varje år med olika äventyr.

Här får barnen hjälpa till med trollmagi. Trollmor (Charlotte Forsman) och Trulsan (Alva Söderberg) visar hur man gör.
Här får barnen hjälpa till med trollmagi. Trollmor (Charlotte Forsman) och Trulsan (Alva Söderberg) visar hur man gör. Foto: Monica Kullgren

Ricky Andreis, som skrivit och regisserat föreställningen, fick inspiration till årets upplaga när han gick genom Mariebergsskogen och upptäckte några fällda träd som saknade bark.

Ricky Andreis, manusförfattare och regissör.
Ricky Andreis, manusförfattare och regissör. Foto: Monica Kullgren

– Barnen får var med och lösa problem tillsammans och hjälpa trollen. När de går ut från trollskogen ska de känna sig stolta och duktiga, säger Ricky Andreis.

Stolta steg

Efter 40 minuters speltid på olika platser i skogen är trädmysteriet löst och trollen är så glada så de spelar och dansar. Barnen kan lämna trollskogen, och de ser faktiskt lite stolta ut när de på snabba steg tar sig ut till den välbekanta gräsmattan vid kapellet.

Trollen blir så glada att de sjunger och spelar för barnen som tack för hjälpen. Trollmor (Charlotte Forsman), Trulsan (Alva Söderberg), Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) och Alva (Caroline Forsman).
Trollen blir så glada att de sjunger och spelar för barnen som tack för hjälpen. Trollmor (Charlotte Forsman), Trulsan (Alva Söderberg), Trolf (Ville Danielsson Kihlberg) och Alva (Caroline Forsman). Foto: Monica Kullgren

Trollvandringen spelas flera gånger om dagen på vardagar fram till den 12 augusti. Biljett måste köpas i förväg.

Artikeltaggar

KarlstadMariebergsskogenMariebergsskogenNöje/KulturRicky Andreis

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.