Drömsommarjobbare visar sina filmer på Karlstads stadsbibliotek

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Drömsommarjobbarna med inriktning film. Bakre raden: Handledare Lova Ranung, Deja Eneling, Emilia Tello Munster, Elvira Blomberg Göth, Ida Johansson Sigmert, Lovisa Löfsted, Simon ten Have. Främre raden: Emmy Magnusson, Elsa Brolinson, Felicia Ullsten, Maerta Bruun.
Foto: Monica Kullgren
Tio unga talanger fick i år chansen att pröva på sitt drömsommarjobb som kulturarbetare med inriktning film.
Nu visas resultatet i en grupputställning i Karlstads stadsbibliotek.

Elvira Blomberg Göth är en av dem som jobbat med inriktning film i de fyra veckor som projektet pågått. Hon har just gått ut årskurs ett i det estetiska programmet för bild- och formgivning på Älvkullegymnasiet i Sundsta och skulpterar på fritiden.

– Jag har ofta funderat på hur det fungerar bakom kulisserna med film och därför sökte jag den här inriktningen. Jag har fått fördjupa mig och lära mig programmet Blender för datoranimering. Det är ett annat sätt att uttrycka sig och bra kunskaper att ha med sig. Det går mycket snabbare att göra en prototyp av en skulptur på datorn än med fysiskt material, säger Elvira Blomberg Göth.

Elivira Blomberg Göth brukar skulptera, men prövar nu att få fram former genom datoranimering.
Foto: Monica Kullgren

Videokonst

Gruppens handledare Lova Ranung är videokonstnär och animatör.

– Temat som vi jobbat med i år är datoranimering och konstfilm. Jag vill att eleverna ska använda datoranimering som vilket annat konstnärligt material som helst. De har fått skapa enligt sina egna intressen så att det inte upplevas som så torrt och tekniskt. Man lär sig bättre då, säger Lova Ranung.

Videokonstnären Lova Ranung är handledare för gänget som fått Drömsommarjobbet med inriktning film.
Foto: Monica Kullgren

Efter några möten såg gruppen en gemensam röd tråd: intresset för förändring och transformation. Därför heter utställningen "Oblivious Change". Namnet syftar på den förändring i sinnesstämning som besökaren försätts i, i mötet med verket, men också på de scener som eleverna animerat.

Harmonisk känsla

Elvira Blomberg Göth har skapat en sekvens där betraktaren går in i en skog och upptäcker en tjärn där fiskar ligger och vilar sig.

– Jag vill förmedla en känsla av harmoni och en tanke om att man ska vara rädd om naturen, säger Elvira Blomberg Göth.

Elvira Blomberg Göth har animerat en plats i skogen där fiskarna ligger och vilar i vattnet. Skärmdump från animationsprogrammet Blender.
Foto: Privat

Viktig erfarenhet

– Syftet med drömsommarjobbet är att ungdomarna ska få utvecklas i sin kreativitet och göra en portfolio. Att få sätta upp och installera en digital utställning, med all dess teknik, är också en viktig del i lärandet. Genom att satsa på unga talanger i Drömsommarjobbet får regionen tillbaka mycket i form av ny kompetens. En del av dem som varit med återvänder till skapande yrken och blir själva handledare. Ett annat framtidsyrke som relaterar till datoranimering är landskapsarkitekt, säger Lova Ranung.

Film är en av fem olika inriktningar som totalt 43 ungdomar fått pröva på i år genom ett samarbete mellan Region Värmland och Wermland Opera. De andra inriktningarna är "scen – ljud & ljus", stickning, dans och skrivande.

Utställningen "Oblivious Change" visas i Karlstads stadsbibliotek på bibliotekets öppettider den 15 till 22 juli. På öppningsdagen blir det vernissage där man får möta drömsommarjobbarna från klockan 16:30.

Drömsommarjobbet

Ungdomar provar på att vara kulturarbetare

Film är en av fem olika inriktningar som totalt 43 ungdomar fått pröva på i år genom ett samarbete mellan Region Värmland och Wermland Opera. De andra inriktningarna är "scen – ljud & ljus", stickning, dans och skrivande.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.