Per Scheutz: ”Är du skrockfull?”

Ledare
PUBLICERAD:
Att se en svart katt korsa vägen anses av många betyda otur.
Foto: Schgaguler, Roland
Dödar man spindlar så blir det regn. Att ha spindlar i huset eller på sig sågs som tursamt i äldre tider – att döda dem ansågs ge otur.

Att se en svart katt korsa vägen betyder otur, framför allt om katten kommer från vänster. Då gäller det att spotta tre gånger helst över axeln eller säga tvi tvi tvi. Att gå på A-brunnar är otur och K-brunnar ses som tursamma – ofta handlar det om kärlek. Nycklar på bordet tror man ger olycka. Tänder man en cigarett på öppen eld , kommer en sjöman att dö.

Att gå under stegar formar en trekant, som symboliserar treenigheten och genom att gå igenom, så bryter man den.Talet 13 anses vara ett oturstal. Att vara 13 runt bordet är inte särskilt lyckat. Peppar, peppar – ta i trä. Peppar användes i folkmedicin under väldigt lång tid. Pepparn har de egenskaper som man söker hos ett magiskt medel. Det smakar starkt och det finns något lite speciellt med den, säger Tora Wall, folklorist på Nordiska museet.

Tre är ett lyckotal och därför passar det bra att knacka tre gånger i till exempel ett bord, säger Tora Wall. Vardagsskrock omger oss konstant och även om vi inte tror på märkligheterna medverkar många av oss, inte sällan omedvetet till att föra dem vidare.

Ämnet dignar dessutom under vandringslegender, i vilka fakta ideligen glider ihop med fiktion. Skrock är i allra högsta grad levande i dagens samhälle. I en undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2017 bland 3 650 personer svarar mer än var fjärde person, 27 procent, att man tror på skrock. Undersökningen visar på viss skillnad mellan kvinnor och män. Mer än var tredje kvinna är skrockfull, 34 procent, medan motsvarande siffra för männen är 20 procent.

Men skrockfullheten har också en jobbig baksida. Om du måste tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker på ett speciellt sätt kan det komma att utvecklas till ett tvångssyndrom. Du får ångest eller tror att något hemskt kommer att hända.

Vid tvångssyndrom har du både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar kan vara tankar eller fantasier som kommer fast du inte vill det. Tankarna kan kännas meningslösa, obehagliga eller göra att du får stark ångest eller känner äckel. Tvångshandlingar är det du gör för att minska ångesten när tvångstankarna kommer. Det kan vara att du känner att du måste göra på ett visst sätt så att det du tänker inte ska hända i verkligheten.

Om du känner att detta begränsar ditt liv och din vardag ska du kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning, där du kan få hjälp och behandling.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.