Hoppa till huvudinnehållet

Sara Gunnarsson: ”Framtiden är självständig och fri!”

Publicerad:
"Något så enkelt som en strumppåtagare eller en läkemedelsrobot skapar möjlighet för mer självstyre", skriver Sara Gunnarsson. På bilden ses ett annat hjälpmedel.
"Något så enkelt som en strumppåtagare eller en läkemedelsrobot skapar möjlighet för mer självstyre", skriver Sara Gunnarsson. På bilden ses ett annat hjälpmedel. Foto: Marcus Ericsson/TT

Leva livet – hela livet är något som många försöker leva och lära efter. Men det är inte alltid så lätt. Särskilt när man börjar bli äldre. Det är därför dags för en revolution för att göra människor mer självständiga och fria – hela livet!

Vi människor, vi är födda som fria individer. Vi har våra egna tankar, känslor och viljor om hur vi vill leva vårt liv. Detta gäller unga som gamla. Men att bli äldre är inte en barnlek. Aktiviteter som tidigare varit så enkla blir allt svårare. Stadgan och styrkan minskar i samma takt som skörheten ökar. Det är därför inte svårt att förstå, att många upplever att självständighet dalar när åldern ökar.

Men det finns ett enkelt sätt att öka människors frihet även i de högre åldrarna. Det kallas välfärdsteknik. Enkla verktyg och redskap för att skapa just den självständigheten som många upplever sig tappa. Något så enkelt som en strumppåtagare eller en läkemedelsrobot skapar möjlighet för mer självstyre. Det kanske låter något basalt och någon kanske tänker ”ja, men det har ju funnits länge”. Och så är det till en viss del – men det finns så otroligt mycket mer att utforska.

Detta är något som trygghetsboende Stjärnhuset på Herrhagen i Karlstad tagit fasta på. Där har man skapat en hubb för att testa ny innovativ välfärdstekniker i syfte att öka självständigheten och värna om den personliga integriteten. Redan ett år efter start ser de ett flertal positiva effekter. De boende är gladare, tryggare och friskare och personalen trivs bra och har låg sjukfrånvaro. En stort win-win effekt, för den enskilda som för hela samhället. Och ja, jag ska inte sticka under stolen och inte erkänna att välfärdsteknik kostar en del, men på det stora hela är det trotts allt en stor vinst för hela samhället!

Det är därför dags för en revolution – ett nytt sätt att tänka kring välfärd och hur olika hjälpmedel och redskap bygger en friare framtid. Nyckeln att nå dit måste vara att fortsätta utveckla idéer, aktivera fler innovatörer och lösa kostnadsfrågan. Det ska inte behövas ett nobelpris i ekonomi för att förstå, hur små medel kan ge stora effekter för hela samhällsekonomin. Men då måste vi börja tänka och agera utifrån helheten, snarare än ekonomiska stuprör.

Framtiden är självständig och fri! Nu är det dags att våra ta nya steg mot det målet!

Artikeltaggar

LedareÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.