Hoppa till huvudinnehållet

Skattkammarön för barn

Publicerad:
Ville Danielsson Kihlström (Jim Hawkins), Kasper Walan (Dr Livesy) och Madeleine Hellberg (Pew och Markatta) i ett dansnummer från Legenden om Skattkammarön som spelas i Mariebergsskogen i juli.
Ville Danielsson Kihlström (Jim Hawkins), Kasper Walan (Dr Livesy) och Madeleine Hellberg (Pew och Markatta) i ett dansnummer från Legenden om Skattkammarön som spelas i Mariebergsskogen i juli. Foto: Monica Kullgren

Nu blir det äntligen barnteater på Mariebergsskogens friluftsteater. Legenden om Skattkammarön är nyskriven musikteater, fritt berättad utifrån Robert Louis Stevensons klassiska roman Skattkammarön.

Pjäsen börjar med att den nutida pojken Jim Hawkins får en spännande historia berättad för sig av sin farmor, och vips så hamnar han på osannolika äventyr i 1700-talet bland pirater.

Snäll version

Här finns både humor och nyskriven musik med akustiska instrument som ger associationer till sand och hav.

– Jag har ändrat en del i romanens originalhandling, det får ju inte bli för hemskt för barn. Förställningen är från fem år och uppåt, säger pjäsens manusförfattare och regissör Johan Fält.

Uppskjuten premiär

Urpremiären för Legenden om Skattkammarön har skjutits upp flera gånger på grund av pandemin och den ursprungliga ensemblen har förändrats.

Under tiden har Johan Fält fortsatt att bearbeta sitt manus.

– Nu visar pjäsen mer på glädjen i att göra saker tillsammans, något som vi saknat under pandemin.

Berättarglädje

– Med min pjäs vill jag visa berättandets glädje och den speciella typ av berättande som den äldre generationen förmedlar till den yngre. Relationen mellan mor- och farföräldrar och barnbarn är speciell. Det är viktigt i handlingen att det är en farmor som berättar en fantastisk historia för barnbarnet, säger Johan Fält.

Legenden om Skattkammarön spelas den 9 juli till 29 juli. Biljetter kan köpas på Scalateatern och ticketmaster.se.

Artikeltaggar

Johan FältKarlstadMariebergsskogenNöje/KulturSommarTeaterVärmlandsteatern

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.