Mode genom tiderna

CGC – butiken som förändrade stan

Carl-Gustaf Carlsson grundade butiken år 1924 • ”Största butiken i Sverige i ett plan”

Från herrkläder till "Värmlands NK" – i 95 år var CGC en självklar del av Karlstads modeutbud.

– Redan från starten hittade kunden till oss, säger Calle Carlsson.

Det har gått tre år sedan butiken stängde. Kläder reades ut, inventarierna såldes på auktion och de anställda i familjeföretaget fick söka sig till nya arbetsplatser. Det var en jobbig tid konstaterar delägaren och tidigare vd:n Carl-Gustaf "Calle" Carlsson.

– Det var hela tiden folk som kom in i butiken och sa "Åh, vad tråkigt att ni ska lägga ner, var ska vi handla nu". När jag mötte folk runt om på stan eller i matbutiken så höll man sig lite mer på avstånd för att slippa få de här kommentarerna hela tiden. Men än i dag så är det samma kommentarer, trots att det är 2022 och vi la ner butiken 2019.

CGC var med andra ord inte vilken modeaffär som helst.

Interiör från CGC:s ursprungliga butik på Kungsgatan 20. Mode för pojkar fanns i sortimentet i flera decennier innan damerna fick en egen avdelning.
Interiör från CGC:s ursprungliga butik på Kungsgatan 20. Mode för pojkar fanns i sortimentet i flera decennier innan damerna fick en egen avdelning. Foto: Dan Gunner

Störst i landet

Det var Calle Carlssons farfar, som också hette Carl-Gustaf Carlsson, som grundade butiken på Kungsgatan år 1924.

– Han tyckte att det saknades en herraffär i stan. Jag gissar att det redan då så blev en förstavalsbutik för många, omsättningen ökade ganska snabbt och lokalen blev för trångbodd.

Ett år efter starten utökades butiksytan med en våning. På markplan såldes slipsar, skjortor, hattar och skor, en trappa upp fanns kostymer för stora och små, samt rockar. I Sunne öppnades dessutom en filial på 30-talet.

En viktig faktor till att CGC kunde fortsätta växa var att Carl-Gustaf Carlsson hade köpt på sig ett stort lager kläder innan andra världskrigets ransonering. Under 40-talet köpte han fastigheten på Drottninggatan, vilket då ansågs ligga i utkanten av centrum.

1951 öppnades det nya modehuset som kom att göra ett stort avtryck på utvecklingen av Karlstads centrum.

– Butiken byggdes på pelare och inte med bärande väggar för att man skulle kunna göra en större butik av den. När den öppnade var det den största butiken i Sverige i ett plan. Det måste ha haft en stor betydelse för modet i stan eftersom det var en så stor affär och det drog folk dit. Efter det så kom "alla" andra butiker dit egentligen.

  • CGC hade inte svårt att hitta personal. Calle Carlsson beskriver det som att man var som en familj.
    CGC hade inte svårt att hitta personal. Calle Carlsson beskriver det som att man var som en familj. Foto: Okänd
  • CGC grundades 1924 och behövde snabbt utöka butiksytan med en våning. Bilden är tagen 1930.
    CGC grundades 1924 och behövde snabbt utöka butiksytan med en våning. Bilden är tagen 1930. Foto: Dan Gunner
  • Hattutbudet var onekligen stort förr – efterfrågan likaså.
    Hattutbudet var onekligen stort förr – efterfrågan likaså. Foto: Dan Gunner
  • Sommarekipering pågår hos CGC:s butik på Kungsgatan 20. 1951 gick flytten till Drottninggatan.
    Sommarekipering pågår hos CGC:s butik på Kungsgatan 20. 1951 gick flytten till Drottninggatan. Foto: Okänd/Värmlands Museum
  • CGC skaffar ny teknik för att kunna erbjuda den perfekta kostymen. Annonsen var införd 1934.
    CGC skaffar ny teknik för att kunna erbjuda den perfekta kostymen. Annonsen var införd 1934. Foto: Dan Gunner
  • Många Karlstadsbor var på plats när CGC auktionerade ut sina inventarier, där både konst och designklassiker fanns med.
    Många Karlstadsbor var på plats när CGC auktionerade ut sina inventarier, där både konst och designklassiker fanns med. Foto: Peter Bäcker

Kaféet en trivselgrej

Att CGC varit en sådan lyckad affär genom åren ser Calle Carlsson flera faktorer till. Kaféet är en ingrediens, butiken blev därmed en mötesplats.

– Den hade en stor betydelse, det gällde ju att få mycket folk till butiken. Det var en trivselgrej. Att vi också hade stora skyltfönster så att det var lätt att se vad vi hade för varor var också viktigt. Att det var anpassat så att man skulle kunna göra en butik även en trappa upp.

Få butiker i Karlstad har varit så långlivade som CGC, inte minst in i modern tid när konkurrensen från extern- och näthandel varit stor. Att man ägde fastigheten har varit helt avgörande för det, menar Calle Carlsson.

– Vi kunde styra över både hyran och investeringar i fastigheten själva. Vi behövde inte maximera hyran.

Stolt över CGC

Men trots samarbeten med andra affärer och CGC-kvällar för att locka kunderna till stan stagnerade omsättningen de sista åren. Förutom andra köpbeteenden hos kunderna så fanns det också en oro för var centrum skulle ta vägen i samband med planerna för ett nytt resecentrum – det var också en del av beslutet att lägga ner verksamheten.

– Nu har det dragit ut på tiden, för kommunen sa att det skulle komma tidigare. Vi ville göra det här under ordnade former. Sen kom ju pandemin och då var det extra mycket "i rätt tid", konstaterar han.

Att fortfarande få kommentarer om att butiken är saknad är inte bara jobbigt i dag förstås, tycker Calle Carlsson.

– Man är stolt över att CGC var ett så känt varumärke och alla saker har sin tid.

Calle Carlsson var vd på CGC. Hans syster Gunilla Hammar var vice vd.
Calle Carlsson var vd på CGC. Hans syster Gunilla Hammar var vice vd. Foto: Frida Jansson Högberg

"Tråkig utveckling"

För att vända den negativa handelstrenden i centrum krävs att kunderna är lojala och väljer att handla lokalt, menar Calle Carlsson. Men att bygga upp en lojal kundkrets är svårt.

– Det är nog lättare på en mindre ort, jag tror folk är mer lojala efter pandemin där. Samtidigt förstår jag varför man handlar på Bergvik också, du åker dit, parkerar i den änden där du vill handla och går in. Många tycker att det är besvärligt att åka in i Karlstad och parkera. Det blir ett rykte som sprider sig, trots att det finns gott om parkeringsplatser.

Han drar också några lärdomar för vad som krävs för att kunna driva butik i stan i dag.

– Man ska inte ha en så stor butik som CGC var. För att få lönsamhet får du inte ha för stora ytor, då blir hyran för dyr plus att du måste ha mycket personal.

Tror du det kommer att finnas butiker i centrum som blir lika långlivade som ni var?

– Det är nog tveksamt. Det är svårt för en butik att bli 95 år men det är ju en tråkig utveckling. Nu är det mest kedjeföretag som finns. Åker du till en annan stad så ser du samma butiker som finns här och det är ju de lokala butikerna som är roliga att titta i.

Det då nybyggda modehuset på Drottninggatan. För ritningarna stod arkitekten Björn Hedvall. Byggnaden kommer fortsatt att kallas CGC-huset, trots att det nu ska bli hotell här.

Publicerad:

Artikeltaggar

CentrumhandelCGCDrottninggatanGamla CarlstadKläderLokalhistoriaMeraModeMode genom tiderna

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.