Hoppa till huvudinnehållet

Studentlyor med storslagna vyer

Publicerad:
Lars Brandelius och Malin Lindow på Lecab fastigheter visar upp loungen på våning 13.
Lars Brandelius och Malin Lindow på Lecab fastigheter visar upp loungen på våning 13. Foto: Charlotte Brunmark

259 toppfräscha studentlägenheter i en byggnad som andas hotellkänsla. Nya Lecab Plaza höjer onekligen nivån för hur ett studentboende kan se ut – och nu är frågan: Kommer det fler?

– Självklart vill vi skapa fler studentlägenheter. Det här är en stolthet att visa upp, så vi jobbar vidare, säger vd Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter.

Glöm studentlivets trånga ettor och gemensamhetsutrymmen med intorkade matrester på köksbänken och matos i korridorerna. Tänk istället hotell. Ett lite finare sådant.

– När du kommer in i entrén ska du få en loungekänsla. Det är musik som spelas i bakgrunden, som också ska ge känslan av lounge och hotell, säger uthyrare Malin Lindow.

Mörkgrönt, rostbrunt, sammet och mattor. Allt för mysfaktorn. Den 1 maj flyttade de första studenterna in i det nya bygget, och just nu är 100 av de totalt 259 lägenheterna uthyrda. I etapp två öppnar resten av huset upp.

– Antagningsbeskeden för universitetet kommer den 12 juli och då släpper vi fler lägenheter. Det är först till kvarn som gäller, förklarar Malin Lindow.

Byggnaden ligger mittemot universitetet.
Byggnaden ligger mittemot universitetet. Foto: Charlotte Brunmark

Krav för att hyra

Vem som helst kan dock inte paxa en lägenhet med krypavstånd till universitetet. Kraven är att man ska studera, antingen på universitetet eller på yrkeshögskola, och att man har en borgensman som kan gå i god för en.

– Man ska kunna visa att det finns ett ekonomiskt stöd.

Den som tror att lägenheterna bara är för ett visst klientel har dock fel. Projektet har investeringsstöd, vilket innebär att hyrorna är marknadsmässiga och ligger på samma nivå som för övriga studentlägenheter i stan.

– En lägenhet på 21,4 kvadrat kostar 5119 kronor i månaden. Dessutom har vi tiomånadershyra, vilket är väldigt uppskattat, säger Malin Lindow.

Hon och Lars Brandelius hade stora förväntningar på bygget, och nu när stora delar av det är klart kan de konstatera att det hela blev bättre än förväntat.

– Ja, det blev verkligen ännu bättre än förväntat. Vi älskar studenter och det här sätter verkligen en nivå för vad man kan göra, säger Lars Brandelius när vi tar hissen upp till grädden på moset – den storslagna utsikten över Vänern från våning 13.

"Stolta som tuppar"

På taket ser man en bra dag vindsnurrorna i Kristinehamn. Även Gruvön är synligt i horisonten.

– Det finns flera höga hus i Karlstad, men eftersom det här ligger såpass högt så kan man se det nere från centrum också, säger Lars Brandelius.

Just nu är gemensamhetsutrymmen på våning 13 tomma – de flesta studenterna har tagit sommarlov. Malin Lindow berättar att det dock syns vilka som bor där och vilka som bara är på besök.

– Vi satt här och hade möte en dag och då såg man en som visade upp hur han bodde för några vänner. De som bor här går runt som stolta tuppar när de visar runt, skrattar hon.

Kan alla namn

Själv har hon memorerat varje namn på de som flyttat in i Lecab Plaza. Något som imponerar på Lars Brandelius.

– Han tycker det är lustigt när jag säger där är han, eller det där var ju hon. Jag kommer ihåg alla namn. Jag tänker också att det uppskattas, att man vet vilka alla är. Det blir en familjär känsla, säger Malin Lindow.

Nere i entrén håller Lecab fastigheter på att färdigställa kontor. Tanken är att finnas på plats så mycket som det behövs.

– Vi sitter på Våxnäs annars men kommer vara här så mycket som det behövs, säger Malin Lindow.

Terrass och gym

Tillbaka till våning 13. Här finns förutom en storslagen terrass, två kök som de boende kan boka när de har större sällskap på besök. Dessutom finns här ett stort loungeutrymme med möjlighet att se på tv och koppla in sin egen musik.

– Vi har varit noga med att understryka att det inte är en festvåning, men man kan sitta här och umgås, äta eller studera, säger Lars Brandelius.

För den som hellre rör på sig än sitter still, kan huset även stoltsera med ett gym på samma våningsplan. Också i hotellklass.

– Det här är finare än på hotell, skrattar Lars Brandelius.

Han fortsätter:

– Vi har ett bra erbjudande där man kan få bredband och gym som tillägg på hyran, förklarar han.

"Finare gym än på hotell", skrattar Lars Brandelius.
"Finare gym än på hotell", skrattar Lars Brandelius. Foto: Charlotte Brunmark

Utbytesstudenter

Idag är dock gymmet tomt, men föga överraskande i sommartider. När hösten nalkas kommer Lecab Plaza sprudla av aktivitet och studenter från hela Sverige – och utomlands.

– De som bor här kommer från hela Sverige, men vi har även utbytesstudenter från andra länder. Vi har redan två från Kina och flera från  Frankrike och Italien. Läget här är fantastiskt och vi tror att i och med att det har en sådan hög standard från början så kommer alla vilja fortsätta ha det så. Det blir en livsstil, avslutar Malin Lindow.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHus och hemKronoparken

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.