Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga villabränder i Värmland förra året

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
246 bränder i bostäder inträffade i Värmland förra året, 139 av dessa var i villor.
246 bränder i bostäder inträffade i Värmland förra året, 139 av dessa var i villor. Foto: Junge

Det var rekordmånga villabränder i Värmland under 2021 jämfört med de senaste tio åren. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som Verisure har sammanställt.

Under året inträffade totalt 246 bostadsbränder i länet vilka krävde en insats från räddningstjänsten. 139 av dem var i villor. De vanligaste kända brandorsakerna var bränder som uppstod på grund av soteld, fel i utrustning och vid spisen. I Karlstads kommun gjordes 28 insatser vilket motsvarar 0,29 per 1 000 invånare. Motsvarande siffror för Hammarö är fyra respektive 0,24.

Den vanligaste brandorsaken i villor i Värmland under 2021 var soteld, 36 fall. Vid lika många tillfällen var brandorsaken okänd. Andra brandorsaker var fel i utrustning, spis, blixtnedslag, värmeöverföring, avsiktlig brand, rökning, heta arbeten och gnistor.

Den långsiktiga trenden har varit att antalet bränder i villor som kräver en insats har gått ner men sett till de senaste tio åren var 2021 ett rekordår i Värmland. Detta även sett till antalet villabränder per invånare, 0,49 bränder per 1 000 invånare är den högsta uppmätta siffran i länet det senaste decenniet.

Trygghetsexpertens bästa råd för att öka brandsäkerheten är bland annat att installera uppkopplade rökdetektorer som meddelar varandra vid rökutveckling, ha brandsläckare och brandfilt, att aldrig lämna rummet om spisen är på eller om det finns tända ljus. .

Artikeltaggar

HammaröKarlstads kommunMSBNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.