Hoppa till huvudinnehållet

Inga orosmoln: SMHI lovar solsken

Publicerad:
I år blir det dans kring stången i strålande solsken.
I år blir det dans kring stången i strålande solsken. Foto: Denny Jansson

I midsommar kan du tryggt duka upp ute och dansa kring stången. Ta på solskydd och drick mycket vatten, för det blir riktigt varmt.

– Det ser ut att bli toppväder över Karlstad och Hammarö! säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Vi får en solig midsommarafton med lätt molnighet. Vänern kyler av och kommer att ge fläkt och behaglig svalka åt områdena kring vattnet. I Karlstad med omnejd blir det upp till 25 grader medan dagstemperaturerna för Hammarö och öarna omkring blir runt 20 grader. Det är en väldigt säker prognos.

Däremot återstår det lite oklarheter inför midsommardagen.

– Ett ostadigt väder i Sydnorge kan blåsa in över Värmland och orsaka lokala skurar, förklarar Alexandra Ohlsson. I bästa fall stannar det kvar i Norge och trängs undan av det stabila högtrycket som kommer in från södra Europa.

Varmare än vanligt

Precis som i övriga Sverige kommer temperaturen i Värmland att bli varmare än normalt under helgen. Kan man redan nu se effekten av klimatförändringarna i vårt midsommarväder?

– Det är svårt att jämföra midsommarväder i och med att midsommarafton infaller på olika datum, säger Alexandra Ohlsson.

Toppenväder i midsommar, enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Toppenväder i midsommar, enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Foto: SMHI

Sedan 1953 är midsommardagen alltid en lördag mellan den 20 och 26 juni.

– År 2018 var en extremt varm och torr sommar trots att juni månad på de flesta håll hade ett mer typiskt och varierat sommarväder. Det är svårt att koppla klimatförändringar till en enskild händelse, men sannolikheten för att en liknande sommar som 2018 ska inträffa är tyvärr högre i och med klimatförändringarna.

Än så länge finns det inget regn i sikte enligt SMHI:s tiodygnsprognos, men vädret i Värmland tros i alla fall bli svalare fram emot tisdagen.

Paraply till hands ifall det blir en lätt skur.
Paraply till hands ifall det blir en lätt skur. Foto: Hasse Holmberg

Myt eller sanning?

Alexandra Ohlsson menar att vi är inne i en tid på året när lokala sommarskurar är vanliga.

Regnar det alltid på midsommarafton, som vi ofta föreställer oss?

– Midsommarafton är en dag då väldigt mycket folk vill duka ute. Vare sig det blir en förmiddags- eller eftermiddagsskur så är den här skuren i vägen. Därför kan det upplevas som att det alltid regnar på midsommarafton. Men visst finns det midsommaraftnar som varit riktigt regniga i Karlstadtrakten, som till exempel 2007 när det föll 17 millimeter regn eller 2013 när regnmängden var 12 millimeter, säger Alexandra Ohlsson.

Artikeltaggar

Alexandra OhlssonHammaröKarlstadMariebergsskogenMidsommarMidsommaraftonNyheterSMHI

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.