Maria Bäcklund: ”Var snäll. Alltid”

Krönikor
PUBLICERAD:
”Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt, kanske är det inte svårare än att jag tycker att vi ska vara snälla mot varandra bara”, skriver Maria Bäcklund.
Foto: Jessica Gow / TT

När den här tidningen kommer ut är det snart midsommar. Det skulle vara lätt att skriva en krönika om midsommarkransar och sill. Eller en med midsommaranekdoter. Kanske skriva om den där gången det lektes lekar och pappa skulle snurra runt en pinne och ta sig runt en bana, men landade rakt i en buske och ingen kunde sluta skratta. Eller om den där midsommaraftonen när vi mitt i natten skulle bada och tyckte att det var en bra idé att simma tvärs över en sjö och tillbaka. (Idiotiskt insåg vi efteråt, men det gick vägen!) Dock blir det ingen midsommarkrönika av det här. Jag kan inte släppa en tanke som slog mig för några veckor sedan och behöver få den ur systemet.

Det jag snöat in på är snällhet och framför allt uttrycket att vara för snäll. För snäll för sitt eget bästa. Kan det verkligen vara fel att vara snäll? Om du är för snäll kan du bli utnyttjad. Blir du utnyttjad för din snällhet är du inte snäll mot dig själv, så du borde ändra på dig. Eller så skulle vi kunna vända på perspektivet. Är det inte så att det är de som utnyttjar den snälla som gör fel? Är det inte de som utnyttjar den som är snäll som borde ändra på sig? Sluta utnyttja?

Jag förstår så klart andemeningen i det och att det kan vara av omtanke. Att människor inte ska slå knut på sig själva för att tillgodose andras behov och helt glömma bort sig själva. Men i stället för att ifrågasätta snällheten borde vi väl lyfta den! Kanske till och med säga ifrån när vi ser att någon blir utnyttjad? Uppmärksamma när någon är snäll, att faktiskt se och säga det. Men också påminna om att det är viktigt att inte glömma att vara snäll mot sig själv.

Jag frågade min son hur han tänker att någon är när den här snäll. ”När någon köper en Trocadero utan att man behöver Swisha” var hans spontana tanke. Det behöver inte vara svårare än en läsk till någon som är varm och svettig efter att ha spelat fotboll i flera timmar.

För att det här ändå ska landa i en midsommarkrönika kanske vi kan försöka lyfta det snälla under midsommar. Inte bara ta för givet att de som brukar fixa allt ska fixa allt, utan faktiskt se och uppmärksamma att de gör det. Var snäll tillbaka! De flesta som är snälla är det inte med någon baktanke, utan för att de faktiskt är genuint snälla människor.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt, kanske är det inte svårare än att jag tycker att vi ska vara snälla mot varandra bara. För att använda ett citat Noora i den norska tv-serien Skam har på väggen ”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.” Var snäll. Alltid.