Arman Teimouri: ”Flumskolan är passé”

Politik
PUBLICERAD:
"De elever som kämpar ska stärkas och få rätt till extra lektioner, läxhjälp och speciallärarhjälp – så de inte får underkänt", skriver Arman Teimouri.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialdemokraterna är flumskolan personifierad. Regeringen kommer med förslag på förslag som skapar ett större och större avstånd till målet om en kunskapsskola. Med brist på engagemang har socialdemokratin helt enkelt låtit skolan förfalla. Nu senast planerar de att ta bort F-betyget i grundskolan. Det är som att låta barnen hoppa höjdhopp utan ribba.

Under Socialdemokraternas tid vid makten har antalet obehöriga lärare ökat. Var sjunde elev går ut grundskolan med underkänt i något av kärnämnena svenska, engelska eller matematik. Den som inte blir godkänd i grundskolan har svårt att klara av gymnasiet. Risken att hamna i utanförskap och kriminalitet är som störst för de barn som inte klarar skolan.

Vi vet att skolan har problem, men också att lösningen aldrig kan vara att sopa dessa under mattan. Skolministern anser att arbetslösheten kan minska om fler får godkända betyg. I det resonemanget håller alla givetvis med, men regeringens lösning är att göra eleverna en gentjänst genom att ta bort F-betyget. Skolministern anser också att många mår dåligt för att de har fått låga betyg. Så kan det vara. Men lösningen är inte att ta bort de låga betygen.

I en kunskapsskola fångar lärarna upp de elever som har det som svårast och samtidigt som de utmanar de elever som har det enkelt i skolan. Allt faller tillbaka på nödvändigheten att svensk skola har tydliga mätbara mål och uppföljning för att just kunna identifiera behovet av insatser.

De elever som kämpar ska stärkas och få rätt till extra lektioner, läxhjälp och speciallärarhjälp – så de inte får underkänt. Så problemen inte följer med dem till gymnasiet och sedan vidare i vuxenlivet.

Sverige måste orka höja kunskapsresultaten i grundskolan. Det är också därför Liberalerna satsar 16 miljarder mer än Socialdemokraterna på skolan i vårbudgeten. Med fullt fokus på ett långsiktigt och genuint engagemang för ökad studiero, bättre stöd till elever med behov och för att återupprätta respekten för lärarna.

Den folkpartistiska parollen ”att ställa krav är att bry sig” har aldrig varit så aktuell som den är i dag. Socialdemokraterna måste sluta sopa samhällsutmaningarna under mattan. Flumskolan är passé. Kunskapsskolan är framtiden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.