Hammaröklass vann Pantresan

Publicerad:
Klass 3 Röd på Bärstadssskolan är årets vinnare av Pantresa Foto: Jessica Gow/TT

Klass 3 Röd på Bärstadsskolan vann den rikstäckande skoltävlingen Pantresan. 742 klasser var anmälda till Pantameras tävling, vilket är rekord.

Syftet med Pantresan är att lära sig om hållbarhet, men också förstå, tänka själv och göra något kreativt och klurigt,. Och det lyckades klass 3 Röd på Bärstadsskolan bäst med, och får nu 10 000 kronor i tillskott till klasskassan.

”Engagemanget lyser starkt och det märks att eleverna har tagit till sig kunskapen på djupet”, skriver juryn bland annat i motiveringen.

"Oerhört hedrande"

– Genom Pantresan får eleverna tillgång till nya kunskaper och många nya ämnesspecifika ord. Den innehåller också roliga experiment som man blir sugen att få prova i klassen. Oerhört hedrande att ha blivit utvalda bland nästan 750 tävlande klasser i Sverige och vi tackar för priset och den otroligt vackra motiveringen. Vi blev rörda och mycket glada, säger Karin Wivhammar, klasslärare på Bärstadsskolan, i ett pressmeddelande.

Pantresan är en del i Pantameras långsiktiga arbete. Det svenska pantsystemet är världsledande och att arbeta långsiktigt med attityd och vanor ger resultat. År 2021 var ett rekordår med över 2,4 miljarder pantade burkar och flaskor, vilket är 200 miljoner fler pantade förpackningar än föregående år.

Gör skillnad

– Att ge barnen goda vanor tidigt när det gäller återvinning är jätteviktigt, för det håller i sig genom livet. Och den riktigt stora vinsten är ju att eleverna också förstår varför återvinning är bra och att varje pantad burk och flaska gör skillnad, menar Pantamera.

Pantresan

Pantresan startades av Pantamera 2006

Tävlingen har utvecklats till att bli en interaktiv talkshow med experiment och frågeunderlag

Pantresan leds av barnprogramledaren Beppe Singer, känd från Barnkanalen

Eleverna får lära sig om energi, material, pant och återvinning och hållbar utveckling och klura ut hur just deras skola ska spara energi, minska matsvinn och återvinna

Artikeltaggar

ÅtervinningHammarö kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare