Nya ägare har stora planer

Publicerad:
Det är en anrik och pampig byggnad som Carlstad hostel sport huserar i. Foto: Veronica Sjöblom

Den över hundra år gamla regementsbyggnaden med utsikt över hela Karlstad har huserat vandrarhem länge. Men den 1 maj tog nya ägare över och efter en rejäl renovering har nya gäster hittat till Kasernhöjden.

– Vi vill skapa en hemtrevlig känsla, säger Peter Bretschneider, en av ägarna.

Frukosten är precis avklarad när Karlstads-Tidningen besöker Carlstad hostel sport. Efter månader av renovering har verksamheten fått ett modernt lyft in i framtiden.

Ägaren Peter Bretschneider i den helt nya receptionen på Carlstad hostel sport. "Vi satsar på hemtrevlig känsla", säger han både inredningen och kundbemötandet.
Ägaren Peter Bretschneider i den helt nya receptionen på Carlstad hostel sport. "Vi satsar på hemtrevlig känsla", säger han både inredningen och kundbemötandet. Foto: Veronica Sjöblom

Receptionen är flyttad och helt omgjord med en mörk, lövmönstrad tapet på väggarna – vald med mycket omsorg. I den gamla receptionen finns nu en lobby där gästerna kan slå sig ner och vänta. All el och armaturer är utbytta och extra krut har lagts på ledbelysning – både för miljön och för plånbokens skull.

– Tapeten i matsalen är specialbeställd från Belgien. Vi tycker den passar fint ihop med de nya lamporna och de befintliga möblerna. Det blir en härlig känsla, berättar Peter Bretschneider när han visar runt i lokalerna.

Äger även hostel i city

Han och Jean Rumata har i åtta år drivit hostlet i city och sneglat länge på vandrarhemmet på Kasernhöjden. När möjligheten kom slog de till och det nya namnet blev Carlstad hostel sport – för att knyta an till Karlstad som arenastad.

– När arenorna i området är klara tänker vi att publik, större idrottssällskap och lag vill boka in sig. Vi planerar ett samarbete med restaurangen här bredvid och vill erbjuda hel- eller halvpension eller matlådor att ta med till träningar för ett vettigt pris.

Matsalen har fått en specialbeställd tapet och nya lampor i taket.
Matsalen har fått en specialbeställd tapet och nya lampor i taket. Foto: Veronica Sjöblom

Gästerna har redan hittat hit och kommer från alla världens hörn. En del stannar några nätter och andra under en längre period.

– Det är inte bara backpackers som man kan tro! En del bor här länge och jobbar till exempel på Skoghallsverken. Vi har just nu en herre från Schweiz som ska cykla jorden runt och är några veckor i Värmland. Vi har hittills bara haft väldigt trevliga gäster som gett oss toppomdömen och det är vi naturligtvis mycket glada för.

Stänger ute allt ljud

Hostlet har 40 rum i olika storlekar, från sovsalar till stora dubbel- och enkelrum, totalt 110 bäddar. Ute i korridorerna finns flera duschrum och toaletter där det går att låsa om sig och inte störas av andra gäster.

– Det är mest efterfrågan på enkelrummen än så länge. Det är tysta och lugna rum då de tjocka tegelväggarna stänger ute allt ljud. Här sover man gott!

Sängkläder finns att hyra eller så tar gästerna med egna. "En bekväm säng är ju egentligen allt man behöver", säger Peter Bretschneider.
Sängkläder finns att hyra eller så tar gästerna med egna. "En bekväm säng är ju egentligen allt man behöver", säger Peter Bretschneider.

I de stora fönstren med milsvid utsikt hängde förut gamla, ruffiga gardiner som nu ersatts av nya moderna för att ge mer av en hotellkänsla.

– Det är små medel man får ta till när man är nyöppnad. Det går att göra mycket med bara gardiner och det kommer vi jobba mer med framöver, men en sak i taget.

Efter en tuff tid för branschen med pandemirestriktioner och uteblivna gäster laddar de nu för en högsäsong.

– Just nu är det bara jag och Jean som byts av i receptionen. Men vi funderar redan på att anställa fler. Det beror helt på hur bokningarna blir i sommar.

Artikeltaggar

Carlstad City HostelCarlstad Hostel SportDå & NuFritid och livsstilKarlstadKasernhöjdenNyheterRenoveringarSemester

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare