Hoppa till huvudinnehållet

Många vuxna ute ger en tryggare skolavslutning

Publicerad:
Många aktiviteter anordnas för Karlstads unga på skolavslutningen, och kommunen samordnar också insatser på kvällen tillsammans med bland andra polisen så att dagen och kvällen blir så trygg och säker som möjligt.
Många aktiviteter anordnas för Karlstads unga på skolavslutningen, och kommunen samordnar också insatser på kvällen tillsammans med bland andra polisen så att dagen och kvällen blir så trygg och säker som möjligt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare år har skolavslutningsfestivalen Lots of love lockat tusentals sommarlovsfirande ungdomar till Sandgrundsudden. I år blir det ingen festival, men väl en mängd andra aktiviteter.

Både polis och kommunen uppmanar dock föräldrar att röra sig ute – och hålla sig nyktra.

Efter många år i skolbänken och några på distans har Karlstads ungdomar all anledning att fira ett efterlängtat sommarlov. När festivalen Lots of love, som anordnats sedan 2012, uteblir storsatsar kommunen i stället på mindre arrangemang runt om i hela kommunen.

– Det blir gott om saker att göra hela dagen och kvällen. Alla våra fritidsgårdar och parklekar har öppet och där sker en mängd olika aktiviteter som hoppborg, ponnyridning, det bjuds på tårta och grillas korv och hamburgare, säger Jan Johansson, verksamhetschef för mötesplatser på kultur- och fritidsförvaltningen, och fortsätter:

– I stället för att alla ungdomar samlas på ett ställe i centrum så sker aktiviteterna i stadsdelarna och kransorterna som Vålberg och Molkom. Det blev för tajt med tid när restriktionerna släppte att hinna arrangera Lots of love, men förhoppningsvis kommer den tillbaka nästa år eller som ett annat koncept som ungdomsgruppen anser passa.

För att firandet ska bli så tryggt och säkert som möjligt för alla ungdomar sker en samordning mellan Karlstads kommun och bland andra polisen, Trygghetscenter, socialtjänstens fältarbetare, väktare och ordningsvakter. De kommer att ha kontakt under kvällen och hålla koll.

– Tidigare har det bara varit mindre arrangemang på fritidsgårdarna och sedan har alla mötts upp på Lots of love. Nu utgår vi och startar från respektive områden och ser sen vart ungdomarna går och då hänger vi på dit så det finns trygga vuxna med. Vi vill göra det tryggt och säkert för alla ungdomar, så att de kan få en så bra kväll som möjligt.

Efterlyser fler vuxna

Han hoppas även att föräldrar och andra vuxna rör sig ute i områden där ungdomarna befinner sig.

– Fritidsledarna kan inte göra allt, men vi kan bidra med något. Att fler vuxna som rör sig ute har en lugnande och dämpande effekt. Det har betydelse.

Ett efterlängtat sommarlov stundar och med den kommer en skolavslutning som för en del ungdomar innebär för mycket alkohol.
Ett efterlängtat sommarlov stundar och med den kommer en skolavslutning som för en del ungdomar innebär för mycket alkohol. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Polisen har satt in mer resurser än en vanlig fredagskväll, men exakt hur många fler patruller vill han inte kommentera.

– Det brukar vi aldrig säga, men vi förväntar oss en del stök. Att det inte blir något arrangemang på Sandgrundsudden i år är synd, för vi tyckte det var bra organiserat när de flesta ungdomar gick dit. Det var lättare för oss att hitta berusade ungdomar och ha översikt. Vi tror att många kommer söka sig dit ändå, precis som på valborg. Men vi kommer även att patrullera på stan, säger Anders Stridsberg, kommunpolis.

Skolavslutningskvällarna och de ungas festande brukar se ut ungefär likadant varje år för polisens del.

– Många sköter sig bra, medan andra dricker för mycket – det är inget nytt. Det kan bli en del privatfester hemma också, men det är väderberoende.

"Håll er nyktra"

Anders Stridsberg har en uppmaning till alla föräldrar:

– Jag tycker de ska fråga sina ungdomar vart de ska och vad de ska göra. Och föräldrar som har barn och unga som är under 18 år ska hålla sig nyktra, så de kan komma och hämta sina ungdomar om de blir för fulla. Tyvärr är det inte alltid så och då får de ta en taxi till polisstationen i stället. Det är bättre om föräldrarna är nyktra.

Artikeltaggar

Anders StridsbergBrott & blåljusFestKarlstadKarlstads kommunKarlstads kommunLots of loveMänskligtMolkomNyheterPolisenSamhälleSandgrundsuddenSkola och utbildningSkolavslutningSommarlovVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.