Hoppa till huvudinnehållet

Veckans bild: "Studentens lyckliga daaaaag...."

Publicerad:
Blandad grupp på Läroverkets trappa i början på 1930-talet. Tre herrar har dock tagit fönsterplats i stället.
Blandad grupp på Läroverkets trappa i början på 1930-talet. Tre herrar har dock tagit fönsterplats i stället. Foto: Dan Gunner

I dagarna springer 2022 års studentkull ut från sina gymnasieskolor i Karlstad en sista gång och in i vad som förhoppningsvis är en ljusnande framtid. Så här såg det ut förr i tiden på denna högtidsdag.

Nyblivna studenter grupperade framför restaurangen i Stadsträdgården med sina lärare under 1920-talet första hälft
Nyblivna studenter grupperade framför restaurangen i Stadsträdgården med sina lärare under 1920-talet första hälft Foto: Karl Nyström

Nyblivna studenter framför restaurangen i Stadsträdgården med sina lärare under 1920-talet första hälft. Som nummer sex och sju från vänster sitter rektor Axel Dahlman och lektor Valdemar Vendel. Den totalt manliga dominansen beror på att det var först 1929 som en kvinnlig elev kunde ta studenten på samma villkor som en manlig i Karlstad. Innan dess kunde man gå upp som så kallad privatist.

 Bilden togs av Laura Larsson våren 1864 i samband med Karlstads första studentexamen.
Bilden togs av Laura Larsson våren 1864 i samband med Karlstads första studentexamen. Foto: Laura Larsson/Värmlands museum

Ett studentfirande på Bryggeritomten söder om Biskopsgården med det Frankeska bryggeriet. Dryckestillverkningen på denna plats pågick i oavbruten följd i 111 år till Pripps la ner verksamheten 1968. Bilden togs av Laura Larsson våren 1864 i samband med Karlstads första studentexamen. Hennes tid som fotograf fick dock ett abrupt slut då hon avled i koleraepidemin som härjade i Karlstad 1866.

Artikeltaggar

BiskopsgårdenGamla CarlstadKarlstadKarlstads kommunLokalhistoriaMeraStadsträdgårdenStudentenVeckans bild

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.