Sara Gunnarsson: ”Studenten – en glädjens dag”

Ledare
PUBLICERAD:
"Det kanske är lite stök och bök nere i stan nu under en vecka, men det är övergående. Glädjen brukar snabbt trappa av när man återgår till vardagen", skriver Sara Gunnarsson.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Studenttider! En glädjens tid för de alla ungdomar som efter många år av hårt slit äntligen gått ur skolan. Nu väntar nya tider, bortom skolans trygga schema. Nu är vuxenlivet med allt vad det innebär här.

”Sjung om studentens lyckliga dag. Låtom oss fröjdas i ungdomens vår!” Ja, fröjdas görs det i oss alla, när vi ser glada studenter fylla vår stad. Utspring, lastbilsåkning och festligheter. Sånt som hör studenten till! Det kanske är lite stök och bök nere i stan nu under en vecka, men det är övergående. Glädjen brukar snabbt trappa av när man återgår till vardagen.

Att ta studenten är inte bara att säga adjö till plugget, det är också att säga hejdå till den rutin som man haft sen sexårsåldern. Skolan börjar i augusti, tar en paus vid jul och håller sen på ända till juni. Om och om igen de senaste tretton åren. Skolan har stått i centrum för en ung människa i nästan hela dess liv och det är nu dags att stå på egna ben.

För de allra flesta är det nog rätt så ångestladdat att sluta gymnasiet. Så var det i alla fall för mig. Jag visst att jag skulle börja sommarjobba några dagar efter studenten, men efter det var det rätt tomt. Klasskamraterna man hållit så kära splittrades nu för sista gången. Nästa återträff kanske var om tio år eller ännu senare. Alla började nu sitt eget liv efter det gemensamma.

Det kan för stunden kännas övermäktigt, men jag lovar att det ordnar sig. Det gör det som oftast. ”Nu börjar livet” brukar man tänka, men då får man komma ihåg att det redan pågått ett tag och lär göra det i minst 70 år till. Man behöver inte ha en klar bild som 19-åring om vad som väntar en i livet. Utan ta tid och utforska. Kanske gå en kurs på universitetet, dra till Norge och tjäna pengar eller varför inte skaffa sig jobb och erfarenhet på hemmaplan? Ångrar man sitt beslut så tar man nya och det gäller även senare i livet.

Jag personligen brukar se på det svenska utbildningsväsendet och arbetsmarknaden som en buffé. Det finns alltid något för alla! Det gäller bara att ta steget och våga öppna de rätta dörrarna. Valfriheten ska vara stor och möjligheterna många!

Så studenter, grattis! Må ni finna er väg framåt och låta denna dag finnas kvar i minnet för evigt. En glädjens dag för er som för hela samhället!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.