Hoppa till huvudinnehållet

Nationaldagen firas i dagarna två

Publicerad:
En hel del blågula flaggor lär synas under nationaldagen.
En hel del blågula flaggor lär synas under nationaldagen. Foto: Mikael Fritzon/TT

I år kan vi återigen fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Men i Karlstad nöjer man sig inte med en dag utan smygstartar redan den 5 juni.

Då inleds festligheterna med den traditionella gratiskonserten på Sandgrundsudden. I år svarar The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Swingtime Trio, samt trion från musikalen Mamma Mia; Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlott Strandberg för musiken.

Samma dag firas Karlstads guldmedaljörer i SM, NM, EM, VM och OS under kvällens festligheter.

På själva nationaldagen startar firandet med att kommunfullmäktiges ledamöter bjuder på fika till musik av Tingvallakyrkans musikkår. Värmlands hemvärnsbataljon marscherar tillsammans med Karlstads musikkår från Karlstads teater via Stora torget till Sandgrundsudden.

Det blir aktiviteter för barnen och Kerstin Andeby och Peter Wanngren underhåller under rubriken Musikul.

Därefter följer ett högtidsprogram med parad för fanan och musik av Wermlandsoperan under ledning av David Björkman, med Christer Nerfont och Ole Aleksander Bang som solister. Vidare blir det högtidstal och sång av jazzångerskan Isabella Lundgren. Anders Knape, kommunfullmäktiges ordförande, hälsar nya svenska medborgare välkomna till Karlstad och det blir sång av Selmas systrar Vokalensemble och Sångföreningen Manhem.

Smakprov ur opera

Efter att högtidsprogrammet avslutats följer en gratiskonsert med Värmlandsoperan. Publiken får möta orkestern dirigerad av David Björkman, tillsammans med solisterna AnnLouice Lögdlund, Ole Aleksander Bang, Anna-Maria Krawe, Christer Nerfont, Cecilie Nerfont Thorgersen och Anton Ljungqvist. De kommer att bjuda på flera smakprov från kommande säsong, bland annat några låtar ur Titanic The Musical och arior ur Verdis Aida. Det blir också musik ur Stora konsertserien som spelas på Karlstad CCC i höst. Konferencier är den nya operachefen Kjell Englund. I samband med konserten arrangerar Värmlandsoperan en insamling till Unicefs arbete för barnen i Ukraina.

Solstabälgarna bjuder på dragspelsmusik vid bryggan.

Även i Mariebergsskogen kan man fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Mycket roligt utlovas, med lite extra tanke på barnen.

Kommunen ser gärna att besökarna lämnar bilen hemma eftersom det kommer att vara mycket folk i rörelse. På nationaldagen körs Karlstadsbuss som söndagstrafik.

Artikeltaggar

Anders KnapeAnna-Maria KraweChrister NerfontIsabella LundgrenKarlstadKarlstad CCCKarlstads kommunKerstin AndebyKjell EnglundMariebergsskogenNationaldagenNyheterPeter WallgrenSandgrundsuddenStora torgetThe Hebbe SistersTingvallakyrkanWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.