Hoppa till huvudinnehållet

Högt byggtryck även utanför stan

Publicerad:
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) menar att byggboomen håller i sig.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) menar att byggboomen håller i sig. Foto: Charlotte Brunmark

Att det byggs som aldrig förr i Karlstad har inte gått någon kommuninvånare förbi, men det är inte bara staden som växer så det knakar. Trycket är stort även i Molkom – och framför allt i Väse.

– Jag tror snart vi får tänka att byggboomen är vårt normaltillstånd, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Söker man ett jobb med full fart är stadsbyggnadskontoret rätt ställe att vara på. Det menar Erik Nilsson, när han blickar ut över ett Kasernhöjden som på kort tid sett hur en ”vanlig slänt” förvandlats till en byggarbetsplats. Här är målet att färdigställa 250 bostäder om inte alltför lång tid.

– Även på andra sidan, mot E18, finns det tankar på att bygga kontorsvillor som blir insprängda bland träden. Det skulle vara ett spännande sätt att använda marken på. Kasernhöjden kommer fortfarande ha kvar sin mysiga kulturmiljö, även om det byggs runtom, säger han och pekar mot de gamla regementsbyggnaderna.

Nya normala

Fem år efter att han började på det kontor som pysslar med att möjliggöra nya bostäder och byggnader, kan Erik Nilsson konstatera hur byggboomen i Karlstad bara fortsätter. Med nästan 1 600 beviljade bostäder 2021 och ett 2022 som går samma rekordsiffror till mötes, ser en eventuell avmattning ut att vara långt borta. Tvärtom. Erik Nilsson tror, trots en skakig omvärld med priser som höjs, att detta är det nya normala i Karlstad.

Inre hamn och Packhusallén har genomgått ett stort skifte vad gäller byggnader.
Inre hamn och Packhusallén har genomgått ett stort skifte vad gäller byggnader. Foto: Charlotte Brunmark

– Ungefär 1 000 nya personer flyttar till vår kommun varje år, och det är där någonstans vi vill vara. Vi på kommunen är möjliggörare, men det är någon annan som investerar sina pengar och som har gjort sin analys att de vill bygga bostäder.

Han fortsätter:

– Om prisbilden stabiliserar sig framöver så tror jag bara att det är bra. Man vet aldrig vad som kommer hända, men folk behöver alltid någonstans att bo. Och de vill flytta hit.

Väse växer

På stadsbyggnadskontoret ser man nu också hur Molkom och Väse blivit två attraktiva orter att bygga på, något som glädjer Erik Nilsson.

– Proppen är verkligen ur och särskilt radhus är det som är intressant. Flera bolag i kombination med lägre priser och bättre kommunikationer, har gjort många intresserade. I Väse tar du dig dessutom snabbt ut på E18. Det ligger rätt till.

Enligt kommunen flyttar 1 000 personer till Karlstad varje år.
Enligt kommunen flyttar 1 000 personer till Karlstad varje år. Foto: Charlotte Brunmark

Han vill slå ett slag för just radhusen och villorna. För det är inte bara lägenheter som behöver byggas i kommunen, menar Erik Nilsson.

– Personligen tycker jag att vi ligger lite efter med radhus och villor, men det börjar äntligen röra på sig. Vi skulle kunna ha högre tempo. Knappstad, Edsgatan och Stockfallet har en blandad bebyggelse. Det är inget fel med den stadsomvandlingen vi gör, men vi måste bygga fler villor.

Inre hamn klart

På tal om stadsomvandling ska den sista detaljplanen för Inre hamn upp på bordet i kommunfullmäktige i juni.

– Det är något helt otroligt hur snabbt det har gått att omvandla ett gammalt industriområde till bostäder nära centrum. Nu är vi på kommunen inne i sista etappen för Inre hamn.

Erik Nilsson avrundar:

– Karlstad är en fantastisk kommun att bo i. Vi har en stad som växer och frodas, vi har närheten till vatten och grönska. Livskvaliteten blir bra i en stad i den här storleken. Men lite större, över 100 000 invånare, som Örebro. Det vore inte fel, skrattar han.

Artikeltaggar

BefolkningBostad och byggenByggnationEdsgatanEkonomiInre hamnKarlstadKarlstads kommunKasernhöjdenMolkomNyheterPackhusallénSamhälleStadsbyggnadStockfalletVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.