Niklas Lehresjön: ”Värdefulla pass och resefrihet”

Samhälle
PUBLICERAD:
"Men när du väl får ditt pass, ägna då en tanke åt vilken fantastisk värdehandling du fått i din hand och som ditt medborgarskap i Sverige ger dig rätt till", skriver Niklas Lehresjön.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kaoset kring ansökningstider för pass håller i sig. Över ett halvår kan man i värsta fall få vänta på en tid hos polismyndigheten om man behöver förnya sitt pass. Därtill nu med leveranstid på fem veckor efter ansökan. Många har upprörts och många har skrivit om problemen som uppstått.

Att reslusten är stor, det är förväntat efter flera år av pandemi och stängda gränser. Och många riskerar nu att få sina semesterplaner grusade då de inte har möjlighet att få ett giltigt pass i tid. Det är förståeligt att ansökningstrycket blivit hårt efter pandemin, då många upptäcker att passets giltighetstid löpt ut under den tid man i så begränsad omfattning kunnat resa. Samtidigt kan det plötsliga uppvaknandet från oss medborgare kanske också bero på att vi tar en del saker, som i själva verket är ett stort privilegium, för givna? Oavsett detta, situationen som uppstått kan inte ses som något annat än ett misslyckande, ur berörda myndigheters perspektiv.

Självfallet borde framförhållningen varit bättre och självklart är det ett misslyckande att situationen uppstått. Ändå kan jag inte låta bli att tänka på hur vana vi svenskar blivit vid att vi ska kunna ha tillgång till ett av världens mest gångbara pass. Knappt något medborgarskap och pass öppnar dörren till så många andra länder som just det svenska.

Pandemin påminde oss bryskt om vad stängda gränser får för konsekvenser. Har det måhända lärt oss att uppskatta friheten och våra privilegier mer? Vi kan åka fritt i de flesta länder i hela Europa, utan att behöva visa passet annat än för att legitimera oss. Det är en verklighet som vi bara åtnjutit under några få decennier. Så sent som på 90-talet ringlade köerna långa vid gränsövergångarna till större delen av Östeuropa. Ytterligare några decennier tidigare var situationen än värre, med krav på både pass och visum till många länder. Genom europeiskt samarbete i EU, genom långsiktigt internationellt arbete, har vi möjlighet att åtnjuta bekvämligheten och lyxen av att resa på ett sätt som tidigare generationer och de flesta människor i världen bara kan drömma om. Och inte bara i Europa utan till hela världen. Det är bra, det är något att vara stolt över och som är värt att vårda.

När nu sommarsemestern så småningom närmar sig hoppas jag att du haft en god framförhållning och i god tid bokat din passtid, så att du hinner resa. Våra myndigheter behöver verkligen göra vad de kan för att hjälpa dig. Men när du väl får ditt pass, ägna då en tanke åt vilken fantastisk värdehandling du fått i din hand och som ditt medborgarskap i Sverige ger dig rätt till. Det är frukterna av årtionden av framgångsrik utveckling av internationella relationer och det ger oss möjligheter och friheter som inte bara tidigare generationer utan också en stor del av världens befolkning bara kunnat drömma om. Låt oss aldrig ta det för givet och låt oss vårda den tilliten och – för all del – den rejäla portion tur vi svenskar får åtnjuta. God tur!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.