Hoppa till huvudinnehållet

Zack är årets unga miljöhjälte i Karlstad

Publicerad:
Zack Sjölin Touray har utsetts till årets unga miljöhjälte i Karlstads kommun.
Zack Sjölin Touray har utsetts till årets unga miljöhjälte i Karlstads kommun. Foto: Karlstads kommun

Zack Sjölin Touray har utsetts till årets unga miljöhjälte i Karlstads kommun. Han går i femte klass på Kvarnbergsskolan.

Det är första gången som kommunen delar ut priset som ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser. Många förslag kom in vilket visar att det finns ett stort engagemang för miljön och klimatet bland de unga. Vinnaren är ett gott föredöme för andra barn och ungdomar och för oss vuxna, anser Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden i Karlstads kommun.

Zack Sjölin Touray har alltid har varit intresserad av miljön, ett intresse som alltid har funnits där.

– Jag sopsorterar alltid allt jag kan. Det är tråkigt, men jag gör det ändå. Jag väljer också alltid att cykla när jag ska till återvinningsstationen och i min familj köper vi inget som innehåller palmolja.

På frågan om Zack Sjölin Touray har något tips till andra som vill börja göra mer bra saker för miljön så är svaret enkelt.

– Ta cykeln när du ska någonstans.

Miljönämndens motivering lyder: "Zack visar ett hängivet engagemang för miljön. Han strävar efter att minimera sin egen miljöpåverkan genom att gå eller cykla i alla väder, undvika varor som bidrar till regnskogsskövling, återvinna material och handla begagnat, i stället för nytt. Han bidrar också till att minska andras miljöpåverkan genom att plocka skräp, adoptera en orangutang i Borneo, och genom att försöka inspirera andra till att leva så miljövänligt som möjligt. Zack är ett bra föredöme för barn, ungdomar och vuxna".

Artikeltaggar

KarlstadKlimatKvarnbergetKvarnbergsskolanMiljöNyheterTorbjörn Nilsson

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.