Hoppa till huvudinnehållet

Låg risk att smittas av apkoppor

Publicerad:
Mikroskopisk bild av apkoppor.
Mikroskopisk bild av apkoppor. Foto: TT

Under 2022 har flera länder rapporterat om fall av apkoppor. Hittills har ett fall upptäckts i Sverige.

– För gemene man är risken låg, men vi behöver ändå nå ut med informationen, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid Region Värmland. Det gäller främst män som har sex med män.

Folkhälsomyndigheten beskriver apkoppor, som på engelska kallas monkeypox, som en sällsynt sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den har tidigare smittat människor i de afrikanska regnskogarna, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är reservoar för viruset.

Statistik och uppföljning

– Det ingår i vårt arbete att vara förberedda på smittoutbrott av olika slag, säger Anna Skogstam. Apkoppor är inte, som covid-19, klassat som samhällsfarlig smitta. Däremot som allmänfarlig smitta vilket innebär att den är smittspårspliktig vilket ger större möjligheter att föra statistik och följa upp med spårning.

Smittskyddsläkare Anna Skogstam säger att risken att drabbar av apkoppor är låg för gemene man. Samtidigt är det viktigt att nå ut med information till vissa grupper.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam säger att risken att drabbar av apkoppor är låg för gemene man. Samtidigt är det viktigt att nå ut med information till vissa grupper. Foto: Helena Karlsson

Det fall som rapporterats i Sverige finns i Stockholm. Anna Skogstam säger att de fall som tidigare varit kända främst gällt resenärer som haft med sig smittan hem. Då har det handlat om smitta från centrala Västafrika, nu har smittan även fått spridning i Europa och Nordafrika.

– Men mycket är ännu ofullständigt klarlagt. Tidigare har smittan visat sig vara luftburen men nu verkar det som om den sprids genom droppsmitta, nära kontakter, genom sex eller om man lever i nära kontakter i samma hushåll. Smittan kan också föras vidare om man till exempel har blåsor i munnen eller på könsorganen.

På frågan om man vid Smittskydd Värmland känner oro, svarar Anna Skogstam "Både ja och nej".

– Vi vet att det finns personer där vi behöver nå ut med information. Det gäller män som har sex med män, men även andra sexuella kontakter. Samtidigt ser vi inte risk att det blir någon stor samhällssmitta.

Apkoppor

Apkoppor orsakas av apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus. Kunskapen om hur sjukdomen sprids är ofullständig, kontakt med infekterade djur är den vanligaste smittvägen men det finns också fall där sjukdomen spridits mellan människor.

Inkubationstiden är vanligtvis 6-13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Infektionen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor, symtomen är ofta milda. Symtom kan även innefatta feber och svullna lymfkörtlar.

Diagnosen misstänks utifrån epidemiologi och klinisk bild. Den verifieras genom molekylärbiologisk påvisning av virus arvsmassa eller elektronmikroskopi.

Någon specifik behandling mot apkoppor finns inte.

Artikeltaggar

Anna SkogstamFolkhälsomyndighetenKarlstads kommunNyheterRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVärmlands länVirus

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.