Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: ”Fler måste våga starta eget”

Publicerad:
Varannan värmländsk elev som tog studenten sommaren 2021 har drivit UF-företag under sin gymnasietid.
Varannan värmländsk elev som tog studenten sommaren 2021 har drivit UF-företag under sin gymnasietid. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.

I veckan pågick SM i Ung företagsamhet i Göteborg med flera finalister från Värmland. Kämpaglöden och energin lyfte taket på mässan som bubblade av nyfikenhet och ungdomar som både upplevt framgångar och motgångar med att driva företag.

Drygt 35 000 elever från hela Sverige har haft företagande på skolschemat under läsåret och varannan värmländsk elev som tog studenten sommaren 2021 har drivit UF-företag under sin gymnasietid. Det är fantastiskt och dessutom en viktig grund för att på sikt stärka svenskt entreprenörskap. Fler måste våga gå från att vara anställd till att vara självanställd.

Forskning visar att de elever som drivit ett UF-företag i skolan i högre grad startar företag, de får högre lön och de blir chefer i högre utsträckning. Dessutom behöver Sverige och Värmland företag och entreprenörskap. Vi behöver företag som vill anställa personal, exporterar sina tjänster och produkter samt betalar skatt i Sverige. Vi behöver också företag som vill investera i vårt land – oavsett om det är forskningsintensiva sektorer eller mer personalkrävande tillverkningsindustri. Den svenska ekonomin är beroende av driftiga, ambitiösa och modiga människor som vill och vågar starta företag. Skola, vård och omsorg ska finansieras – då behöver vi ha säkra skatteintäkter och en god arbetsmarknad.

Under mandatperioden 2014–2018 var utvecklingen för företagaren i Sverige negativ. Det var färre personer som startade företag trots att ekonomin var god. Många viktiga företagarfrågor var på väg åt fel håll, vilket till exempel diskussionen om 3:12-reglerna eller ”vinster i välfärden” tydligt visade.

Kunskapen om företagarnas villkor är mycket låg hos flera riksdagspartier eftersom man inte inser att vinstmedel också är den ekonomiska buffertzon som krävs för att företaget ska kunna vara ekonomiskt hållbara över tid. Och ju fler som arbetar innebär mer intäkter till vår gemensamma välfärd. Sänkta arbetsgivaravgifter och en modernare arbetsmarknad är två konkreta åtgärder som skulle öka företagandet och sysselsättningen.

För att säkerställa att Sverige bibehåller sin position är det viktigt att vi lyfter entreprenörsskapande verksamhet som Ung företagsamhet. Dessutom är skolan en avgörande framgångsfaktor. Ju mer resurser vi ger skolan, desto större möjligheter ger vi våra barn. Våra barn är Sveriges framtid.

Tillbaka till Göteborg och SM i Ung företagsamhet. Våra unga värmländska företagare kammade inte hem något guld, men nog väl pallplats! Stort grattis till alla finalister och era bedrifter – Karlstad och Värmland är en plats där fantastiska entreprenörer skapat företag som gör Sverige till ett framgångsland. Men vi får inte tappa fart. Det är de som vågar, satsar och arbetar hårt som bygger vår välfärd, låt oss hjälpa fler att bli företagare.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsmarknadÅsikterEkonomiFöretagandeLedarePolitikSkatterSkola och utbildningUng företagsamhet