Hoppa till huvudinnehållet

Veckans bild: Omstridd saluhall

Publicerad:
Saluhallen och Kungsgatan några år in på 1910-talet. Byggnaden ritades av stadsarkitekt Carl Crispin och invigdes den 30 oktober 1909. Bakom saluhallen syns Gamla gymnasiet.
Saluhallen och Kungsgatan några år in på 1910-talet. Byggnaden ritades av stadsarkitekt Carl Crispin och invigdes den 30 oktober 1909. Bakom saluhallen syns Gamla gymnasiet. Foto: Karl Nyström

Redan på 1890-talet debatterades planerna på en saluhall i stadsfullmäktige. Det var svårt för dåtidens politiker att enas om på vilken plats den skulle byggas och det fanns förslag på Stora torget, Biskopsudden och i Viken. 1902 tillsattes en kommitté som kom fram till att saluhallen skulle uppföras på rådhusgården. Men den 10 maj 1906 beslutade fullmäktige att platsen skulle bli Tingvallska gården. Tre år senare invigdes den pampiga byggnaden och kommersen kunde börja.

Inne i saluhallen fanns mycket gott att köpa. Här är interiör från en kött- och charkaffär, där det fanns både färskt kött och konserver. Okänt årtal.
Inne i saluhallen fanns mycket gott att köpa. Här är interiör från en kött- och charkaffär, där det fanns både färskt kött och konserver. Okänt årtal. Foto: Dan Gunner
Saluhallen i ombyggt skick år 1939. Byggnaden används för skoländamål sedan slutet på 1970-talet.
Saluhallen i ombyggt skick år 1939. Byggnaden används för skoländamål sedan slutet på 1970-talet. Foto: Dan Gunner

Artikeltaggar

Gamla CarlstadKarlstadKungsgatanLokalhistoriaMeraVeckans bild

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.